Π. Σατολιάς Συνάντηση στην Καβάλα με συνεταιρισμούς – μέλη της ΕΘ.Ε.Α.Σ. – Στο επίκεντρο η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Το πρωί της Τετάρτης (26/07), o Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Παύλος Σατολιάς παραβρέθηκε στην Καβάλα, όπου συναντήθηκε και συζήτησε διεξοδικά με συνεταιρισμούς – μέλη της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, σε μία δύσκολη συγκυριακή εποχή, όπου οι πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα, πλήττοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αρχικά, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τα όσα θέματα τέθηκαν επί τάπητος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ και στις άμεσες αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν σε όσους παραγωγούς υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τις συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναφέρθηκε στη σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού που δημιουργεί δυσκολίες στην παραγωγή αγροτικών συνεταιριστικών προϊόντων με απόρροια το μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων, όπου οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί για λογαριασμό των μελών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ποιοι εργαζόμενοι είναι διαθέσιμοι για να εργαστούν στη χώρα μας. Από την εν λόγω βάση, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας και του ιστορικού απασχόλησης του εργαζομένου, ενώ με τη λήξη του χρόνου απασχόλησης ο εν λόγω εργαζόμενος θα μπορεί να μετακινηθεί σε νέο εργοδότη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις επαφές που η ΕΘ.Ε.Α.Σ. πραγματοποιεί με τρίτες χώρες της Ασίας, (Ινδία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ) για την εύρεση εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που «στερεύει» η πηγή άφιξης εργαζομένων από τις Βαλκανικές χώρες.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στη σημαντική παρέμβαση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς σπαραγγιών και στην Καβάλα, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά έμπρακτα πως λειτουργώντας συνεταιριστικά, επιτυγχάνονται τα μέγιστα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από τους τοπικούς παράγοντες στην αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου, που θα οδηγήσει στην «ενεργειακή αναβάθμιση» της περιοχής, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική αγροτική οικονομία, καθώς οι παραγωγοί θα μπορούν να παράξουν με χαμηλότερο κόστος, ενώ έγινε αναφορά και στο άνοιγμα της αγοράς των ακτινιδίων.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η ΕΘ.Ε.Α.Σ, όντας το Εθνικό θεσμικό όργανο και τη συντονιστική Οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ελλάδος πραγματοποιεί συναντήσεις με τους συνεταιρισμούς – μέλη της ανά περιοχές, βρισκόμενη στο πλευρό αυτών, ώστε συλλογικά να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Νέστου, κ. Σάββας Μιχαηλίδης, από την ΕΑΣ Καβάλας παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος, κ. Λεπίδας Κώστας, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης και ο κ. Σάββας Αργυράκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών ΝΕΣΠΑΡ, κ. Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών Νέστου “Νέστος”, κ. Στέργιος Παρασχάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών Χρυσούπολης ”Γαία”, κ. Άρης Σχότμαν, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Πηγών Καβάλας, κ. Κώστας Λεπίδας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Καβάλας Α.Ε., κ. Δημήτρης Πατσίδης, ο Πρόεδρος Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής, κ. Σταύρος Αρβανιτάκης και ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερατεινού ´´ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ´´, κ. Παύλος Χατζηγιαννάκος.

Recommended Posts