Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, στις πλαγιές της Πίνδου, καλλιεργείται η πατάτα Χρυσοβίτσας.
Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, στις πλαγιές της Πίνδου, καλλιεργείται η πατάτα Χρυσοβίτσας. Μεγάλη καθυστέρηση είχαν φέτος στην σπορά της πατάτας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Ο κ. Χρήστος Παλαιοπάνος, παραγωγός πατάτας από την Χρυσοβίτσα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μεγάλα προβλήματα στις σπορές. Κάθε μέρα έβρεχε και οι θερμοκρασίες ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κανονικά τις άλλες χρονιές κάναμε φυτεύσεις από 20 Μαΐου και συγκομίζαμε από 20 Σεπτεμβρίου. Φέτος όμως πήγαν πίσω οι σπορές κατά 1,5 περίπου μήνα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή και κανείς δεν γνωρίζει φέτος πότε θα γίνει η συγκομιδή. Επίσης η μεγάλη και ξαφνική εναλλαγή της θερμοκρασίας, από βροχές και κρύα σε καύσωνες, έχει δημιουργήσει σοκ στα φυτά. Αυτή την εποχή έχουν ύψος 15 - 20 πόντους αλλά φαίνονται καχεκτικά. Σίγουρα θα έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Φέτος η πατάτα στη βόρεια Ελλάδα δεν θα έχει ποσότητες και αναμένεται να αυξηθεί η τιμή της».
Στο μεταξύ το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων αναφέρει ότι από επιτόπιες παρατηρήσεις στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες καλλιέργειες πατάτας είναι σε σχετικά νεαρό στάδιο και μόνο στα πρωιμότερα πατατοχώραφα τα φυτά πλησιάζουν στο κλείσιμο των γραμμών της καλλιέργειας. Δεν εντοπίσαμε πουθενά συμπτώματα προσβολών από τον μύκητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αποτρεπτικές για την εμφάνιση της ασθένειας.
Ωστόσο κατά τις βραδινές ώρες που υποχωρεί η θερμοκρασία και υγροποιούνται οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα τα φύλλα των φυτών να παραμένουν βρεγμένα για πολλές ώρες δημιουργούνται συνθήκες σαφώς πιο ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας. Συνιστάται ο πρώτος ψεκασμός να γίνεται νωρίτερα από το κλείσιμο των γραμμών της καλλιέργειας όταν τα φυτά έχουν ύψος 15-20 εκατοστά. Οι ψεκασμοί κατά του περονόσπορου πρέπει να γίνονται προληπτικά, δηλαδή όταν οι συνθήκες αναμένεται να γίνουν ευνοϊκές για τη μόλυνση των φυτών, και πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθότι μετά καθίσταται πιο δύσκολη η αντιμετώπιση.
Για τους πρώτους προληπτικούς ψεκασμούς, στο στάδιο της ταχείας ανάπτυξης των φυτών της καλλιέργειας, συνιστάται να προτιμώνται τα διεισδυτικά και διασυστηματικά μυκητοκτόνα ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της νέας βλάστησης που αναπτύσσεται στο μεσοδιάστημα. Για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της εμφάνισης ανθεκτικότητας στα μυκητοκτόνα συνιστάται να γίνεται εναλλαγή των μυκητοκτόνων, ώστε να αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας.
Προέλευση Άρθρου: https://www.agrotypos.gr