Λογαριασμό κατόπιν εορτής προσπαθούν να κάνουν για τον κύριο όγκο του βιομηχανικού ροδάκινου οι μεταποιητικές βιομηχανίες του κλάδου, παίζοντας εδώ και δύο εβδομάδες το κρυφτούλι με τους παραγωγούς οι οποίοι ολοκληρώνουν σιγά – σιγά τις παραδόσεις των πρώιμων ποικιλιών (Κατερίνα κ.α.) χωρίς να ξέρουν με ποιους όρους και σε ποια τιμή.

Αυτό που βεβαιώνει η πρόοδος των παραδόσεων είναι πως τα ροδάκινα είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που χρειάζονται για να καλύψει τις παραγγελίες της και τον προγραμματισμό της η βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, το… σκορποχώρι από την πλευρά των παραγωγών και οι αλχημείες στα λεγόμενα στέκια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση, με βάση τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης.

Έτσι, ενώ φαίνεται πως το γενικότερο κλίμα στις αγορές δικαιολογεί μια τιμή παραγωγού που θα έχει ως βάση τα 40 λεπτά το κιλό, αρχής γενομένης από τις πρώιμες ποικιλίες, το συνδικάτο της βιομηχανίας επιχειρεί μια περαιτέρω παράταση στην ανακοίνωση των τιμών, έτσι ώστε, ο λογαριασμός να γίνει μετά τις παραδόσεις (τουλάχιστον των πρώιμων, ίσως και των μεσοπρώιμων ποικιλιών), έτσι ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα προς το τέλος της σεζόν, όπου κρίνεται και η παραλαβή των ορεινών ροδάκινων που είναι η βάση για προϊόντα υψηλής υπεραξίας.  

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων του κλάδου δείχνει ιδιαίτερα άτονος και αναποτελεσματικός, με την ΕΘΕΑΣ να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, προσπαθώντας απλά να πιστωθεί κάποιον παρεμβατικό ρόλο, στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν κάπως καλά για τους παραγωγούς.   

Η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για έκτακτη σύσκεψη να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9:30 το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου στη Μελίκη της Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου, που έχει συστήσει η ΕΘΕΑΣ, με σκοπό να επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε σχέση με όσα γίνονται και φέτος γύρω από το προϊόν, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τιμών που καίει τους παραγωγούς και ενώ το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό.

Τη σύγκλησή της, σύμφωνα με πηγές του Agronews, την προκάλεσαν οι νέοι τακτικισμοί της ΕΚΕ, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου και για άλλη μια φορά όχι μόνο απέφυγε να ψελλίσει οτιδήποτε για τη φετινή τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσουν τα μέλη της, αλλά με τις συνήθεις διαρροές άφησε να φανεί πως δεν θα μετακινηθεί από την αρχική θέση για τιμές λίγο πιο πάνω από τα 33 λεπτά το κιλό.

Όπως μας μεταφέρθηκε, πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου είναι να συζητηθούν τρόποι αντίδρασης και να επαναβεβαιωθεί προηγούμενη απόφασή της, για τη διεκδίκηση τιμών που θα έχουν βάση αναφοράς τουλάχιστον τα 0,40 ευρώ το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες μέχρι και την «Κατερίνα» και τα 0,43 ευρώ το κιλό για την Andros και τις υπόλοιπες όψιμες και υπερόψιμες ποικιλίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μετά τη σύσκεψη θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Προέλευση Άρθρου: https://www.agronews.g

Recommended Posts