Προσφέρονται φθηνές τιμές για αποστολές μέσω του ασφαλούς ναυτιλιακού διαδρόμου της Ουκρανίας, με το κύριο πρόβλημα να είναι οι αργοί έλεγχοι για να περάσουν από τα τουρκικά ύδατα αντί για τη φόρτωση στην Ουκρανία.

 

Το ευρωπαϊκό σιτάρι έφτασε σε χαμηλό σχεδόν 10 μηνών την Παρασκευή λόγω εξαγωγικού ανταγωνισμού, αν και τα υψηλά ασφάλιστρα στην αγορά μετρητών λόγω των στενών διαθέσιμων αποθεμάτων συνέχισαν να υποστηρίζουν τις τιμές, δήλωσαν οι έμποροι.

Ο δείκτης αναφοράς του σιταριού άλεσης Μαρτίου (BL2H3) στο Euronext με έδρα το Παρίσι έκλεισε ανεπίσημα 1% χαμηλότερα στα 288,50 ευρώ (312,16 $) ο τόνος μετά από πτώση έως και 288,25 ευρώ στο απογευματινό εμπόριο, ισοδυναμώντας με το χαμηλό 10 μηνών που σημειώθηκε την Τετάρτη.

Η επιτυχία του ρωσικού σιταριού σε δύο σημαντικούς διαγωνισμούς αγοράς από την Τουρκία και την Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα πίεσε τις προοπτικές των εξαγωγών της δυτικής ΕΕ, με τις ρωσικές προμήθειες να προσφέρονται φθηνότερα παρά τις αυξήσεις στο κόστος ασφάλισης πλοίων το νέο έτος.

«Οι προσδοκίες ότι η αύξηση του κόστους ασφάλισης πλοίων θα αποτελούσε σοβαρό μειονέκτημα για τις ρωσικές εξαγωγές εξατμίζονται τώρα», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος. «Υπάρχει κάποια συζήτηση στην αγορά ότι είναι δύσκολο ή και μερικές φορές αδύνατον για ορισμένους εμπορικούς οίκους να ασφαλιστούν για πλοία που προσεγγίζουν τη Ρωσία».

«Αλλά ο μεγάλος αριθμός προσφορών και οι χαμηλές τιμές στις οποίες η Τουρκία μπόρεσε να αγοράσει πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους σε λίγες ώρες την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου όγκου από τη Ρωσία, έδειξαν ότι το υψηλότερο κόστος ασφάλισης αποστολής δεν είναι το σοβαρό εμπόδιο που υποτίθεται για τις ρωσικές εξαγωγές».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts