γαλα

Οι δηλώσεις του κ. Παύλου Σατολιά στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την άνοδο των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Για το υψηλό κόστος παραγωγής γάλακτος, αλλά και για την άνοδο των τιμών στις ζωοτροφές μίλησε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Παύλος Σατολιάς στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση πως «όσο το κόστος της εκτροφής των ζώων παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, θα βλέπουμε αυξημένες τιμές στο γάλα και κατά συνέπεια αυξημένες τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι απόρροια της ανόδου των τιμών στις ζωοτροφές, της ενέργειας και των καυσίμων. «Μην περιμένουμε μειώσεις στις τιμές του γάλακτος, αν δεν γίνει μείωση στο κόστος της εκτροφής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ. Κλείνοντας τόνισε πως: «Ο πρωτογενής τομέας της χώρας είναι αναγκαίο να είναι ανεπτυγμένος γιατί όπως φάνηκε στο ισοζύγιο εξάγουμε περισσότερο, απ’ ότι εισάγουμε, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας μας».

Αύξηση στις μέσες τιμές του γάλακτος μεταξύ των ετών 2020-2022

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία από το «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σχετικά με τις ποσότητες γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, βουβαλίσιο και γίδινο) που παραδόθηκαν (tn) και τις μέσες τιμές πώλησής τους (ευρώ/kg), την τελευταία δεκαετία (περίοδο 2013-2022) μας δίνουν την εικόνα συνεχιζόμενης επίμονης προσπάθειας, παρά τα οξυμένα προβλήματα κόστους των κτηνοτρόφων να επιβιώσουν.

Συγκεκριμένα παρατηρείται μία συνολική αύξηση στις παραδοθείσες ποσότητες γάλακτος περίπου 3% μεταξύ των ετών 2020 και 2021, καθώς και συνολική αύξηση στο πλήθος των παραγωγών κατά 2,9% (56.444 παραγωγοί το 2021, έναντι των 54.832 το 2020).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.etheas.gr

Recommended Posts