Στον κάμπο της Ημαθίας η συγκομιδή των ροδάκινων συνεχίζεται, κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο. 

Αλβανοί που είτε ζουν μόνιμα στην Ελλάδα είτε κατέφθασαν ειδικά για να εργαστούν στη φετινή συγκομιδή, Πακιστανοί, Έλληνες που «ζορίζονται» οικονομικά και αναζητούν πρόσθετο εισόδημα, αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των οπωρώνων και οι οικογένειές τους, συλλέγουν και στοιβάζουν προσεκτικά τα ροδάκινα σε τελάρα και μεγάλους κουβάδες.

Οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη κατά περίπου 40%, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, ωστόσο ακόμα και έτσι, οι διαθέσιμοι εργάτες γης καλύπτουν τις ανάγκες μόνο οριακά και με πολλές υπερωρίες. Γι’ αυτό και η ΕΘΕΑΣ αναζητά πρόσθετα εργατικά χέρια, όχι τόσο στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας (αφού οι Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πολωνοί εργάτες προτιμούν πλέον να εργαστούν στη δυτική Ευρώπη, όπου τα μεροκάματα είναι ακόμα και διπλάσια και οι συνθήκες διαβίωσης άριστες), όσο στην Ασία και συγκεκριμένα σε Ινδία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Μάλιστα, ήδη «τρέχουν» σχετικές συνεργασίες της ΕΘΕΑΣ με Ταϊλάνδη και Βιετνάμ και την επόμενη εβδομάδα ο κ. Γιαννακάκης θα βρεθεί σε Μπανγκόκ και Ανόι, για να διαγνωστούν τυχόν πρόσθετες ανάγκες και να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ επίκειται μνημόνιο συνεργασίας και με την Ινδία, για την προετοιμασία του οποίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ και του Ελληνο-ινδικού Επιμελητηρίου.

Ο «γρίφος» των εργατών γης στην Ελλάδα αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια δυσεπίλυτος, με το ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης εργατικών χεριών να είναι επαναλαμβανόμενα ελλειμματικό. Οι ανάγκες της Ελλάδας σε εργάτες γης υπολογίζονται, κατά τον κ. Γιαννακάκη, σε 50.000- 60.000 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 15.000 είναι απαραίτητοι για τις εργασίες στις καλλιέργειες και τη συγκομιδή στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται και η πρόσφατη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο για την προσέλκυση εργατών στην Ελλάδα είναι, κατά τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, «γραφειοκρατική και μη εφαρμόσιμη» και, παρότι είναι μήνες τώρα ενεργή, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς. Η αχανής αγορά της Ινδίας ίσως προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα, παρότι για να λειτουργήσει μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει επαρκές κίνητρο για εργαζόμενους, που θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα ακριβό ταξίδι, για να διασχίσουν αεροπορικώς τον Ινδικό Ωκεανό και να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα.

Νέα βάση δεδομένων θα διευκολύνει την απασχόληση εργατών γης

«Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Ινδούς εργάτες γης και μάλιστα μαθαίνω πως η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ενισχύθηκε με προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον αυτό θα αυξηθεί αφότου δημιουργήσουμε το σύστημα για να βρίσκουμε άμεσα -και για αρκετό διάστημα- δουλειά στους ανθρώπους που θα ταξιδέψουν εδώ. Το κόστος του ταξιδιού από την Ινδία είναι υψηλό και, άρα, πρέπει να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό διάστημα απασχόλησης των Ινδών. Για παράδειγμα, να διασφαλιστεί ότι από τις αρχές Μαΐου και για αρκετούς μήνες θα εργάζονται στην Ημαθία για τα ροδάκινα, μετά θα πηγαίνουν στη Χαλκιδική για τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς, έπειτα θα δουλεύουν στα ακτινίδια μετά τις 15 Οκτωβρίου και αργότερα στα πορτοκάλια στη Νότια Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης και προσθέτει ότι η Ινδία είναι μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα και, πέρα από την εύρεση εργατών γης, η σύσφιξη των διμερών σχέσεων θα ήταν ωφέλιμη και για το εμπόριο.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες εμπορικές συναλλαγές, πχ, σε ακτινίδια ή μήλα, αλλά και σε μεταποιημένα προϊόντα. Ήδη υπάρχει τόνωση των εμπορικών σχέσεων. Για παράδειγμα, πέρυσι είχαμε εξαγωγές 20.000 τόνων ακτινιδίου, έναντι λιγότερων από 1000 πρόπερσι». Όλη αυτή η προσπάθεια «δένει» με τη νέα τεχνολογική δυνατότητα που ενεργοποιεί η ΕΘΕΑΣ, η οποία αφορά τη δημιουργία βάσης δεδομένων, πιθανώς και μέσα στον Αύγουστο, που θα διευκολύνει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς – μέλη της Ένωσης. Μέσω της βάσης θα δίδεται, μεταξύ άλλων, πληροφορία για τη διαθεσιμότητα του εργαζομένου, ώστε αυτός να μπορεί να μετακινηθεί σε νέο εργοδότη, όταν λήξει ο χρόνος απασχόλησης στον προηγούμενο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο agroekfrasi.gr

Recommended Posts