Τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στις εμπορικές τράπεζες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με στόχο την καλύτερη χρηματοδότηση των αγροτών και του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να αναζητήσουν σε προγραμματισμένη για σήμερα (Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου) συνάντηση, ο υπουργός Αγροτ. Ανάπτ. και Τροφ. Στ. Αραχωβίτης και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των αναζητήσεων της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, τόσο στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» όσο και στη στοιχειώδη χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διαθέσεις της γραφειοκρατίας.

Η σημερινή συνάντηση την οποία προανήγγειλε το πρωτοσέλιδο της Agrenda το περασμένο Σάββατο. Καλλιεργεί μεν προσδοκίες βελτίωσης της σχέσης των αγροτών με τις τράπεζες, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την κάμψη της γραφειοκρατίας που βασιλεύει στις δημόσιες αρχές. Η οποία δεν διευκολύνει τις τράπεζες να σκύψουν με προσοχή στα χρηματοδοτικά ζητήματα του αγροτικού χώρου.

Σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού στην Agrenda εκφράζεται η διάθεση διευκόλυνσης των εμπορικών τραπεζών με ενημερωτικά στοιχεία όσον αφορά τη δραστηριότητα των συναλλασσομένων αγροτών. Έτσι ώστε να γίνεται με καλύτερους όρους και χωρίς χρονοτριβή η αξιολόγηση των υποψηφίων προς δανειοδότηση επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.

Με τη συνάντηση φαίνεται να συνδέεται και το γεγονός πως την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ολοκληρωθεί η συµφωνία ανάµεσα στο Ευρωπ. Ταµείο Επενδύσεων και τις διαχειριστικές αρχές των Προγραµµάτων Αγροτ.  Ανάπτυξης, για τη σύσταση Αγροτικού Ταµείου Εγγυήσεων, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ.

Το Ταµείο Εγγυήσεων θα αφορά την κάλυψη µέσω δανείου του ποσού που χρειάζεται για να εξοφληθούν τα τιµολόγια των επενδύσεων σε Σχ. Βελτίωσης και Μεταποίηση (ίδια συµµετοχή συν δαπάνη που ενισχύεται), ώστε να προχωρούν τα αιτήµατα πληρωµής. Παράλληλα, µέσω του Ταµείου θα διευκολύνονται και µη δικαιούχοι Προγραµµάτων για τις ανάγκες επενδύσεων. Η διευκόλυνση εδώ θα έχει να κάνει µε ένα µικρότερο ύψος επιτοκίου σε σχέση µε την αγορά και λιγότερες εγγυήσεις.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts