Στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων θα βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου η διαδικασία διασταυρώσεων της εξόφλησης των τιμολογίων νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει για τη διάθεση της ψηφιακής πλατφόρμας στους ενδιαφερόμενους, σε εφαρμογή του νόμου 4492/2017, ωστόσο, οι δυσκολίες που ανακύπτουν είναι πολλές και ενδεχομένως, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω διορθώσεις, να καταστήσουν την εφαρμογή ανενεργή.

Το πρώτο και σημαντικότερο, όπως τονίζουν οι έχοντες γνώση του θέματος, είναι η γραφειοκρατία. Η διαχείριση της εφαρμογής είναι δύσκολη, απαιτεί συνεχή τεχνική υποστήριξη από λογιστή ή γνώστη της πληροφορικής, δηλαδή δεν είναι εύκολο να το κάνει μόνος του ο κάθε αγρότης, πράγμα που σημαίνει ότι ανάλογη θα είναι και η οικονομική επιβάρυνση της υποστήριξης αυτής της διαδικασίας.

Ήδη ακόμα και οι λογιστές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, τονίζοντας ότι έχει μεν οικονομικό αντικείμενο γι’ αυτούς το όλο θέμα, θα φέρει όμως σε πολύ δύσκολη θέση τα μικρά λογιστικά γραφεία που δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό για να διαχειριστεί όλα αυτά τα παραστατικά και τη διαδικασία που απαιτείται.

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να διευκρινισθεί επαρκώς, είναι το θέμα των επιταγών και στην περίπτωση των μεταχρονολογημένων επιταγών να καταστεί σαφές ότι προσμετράται ο χρόνος εξόφλησης. Και όχι ο χρόνος παράδοσης της όποιας επιταγής εις χείρας του πωλητή. Σε κάθε περίπτωση το σημείο αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των συναλλασσομένων.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα λειτουργεί από την Τρίτη 26/2, στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://e-services.minagric.gr/fftransactionlogbook

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει ο ν. 4492/2017 για τη «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα το άρθρο 3 σχετικά με τη δημιουργία ψηφιακής υπηρεσίας, στην οποία ο παραγωγός ή/και ο μεταποιητής θα αναρτά α) τα στοιχεία των τιμολογίων που έχει εκδώσει και β) τα στοιχεία των παραστατικών που καθορίζουν την τελική αξία της συναλλαγής, ενώ μέσω της ίδιας υπηρεσίας θα ενημερώνει σε περίπτωση μη εξόφλησης τιμολογίων, εντός του διαστήματος των 60 ημερών από την παράδοση, όπως ορίζει ο νόμος.

Με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 453/15.2. 2019) και υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, και η Υφυπ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, καθορίζεται πλέον το πλαίσιο «λειτουργίας της ψηφιακής υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων».

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα λειτουργεί από αύριο, στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://e-services.minagric.gr/fftransactionlogbook

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts