Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
ΣΑΣΟΕΕ: Ασφυκτικό το πλαίσιο για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

ΣΑΣΟΕΕ: Ασφυκτικό το πλαίσιο για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

Αγροτικά Νέα 🕔February 27, 2019

«Ασφυκτικό είναι το πλαίσιο λειτουργίας που έχει δημιουργηθεί για δεκάδες συνεταιριστικές οργανώσεις και αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης των δανείων που είχαν συνάψει με την Αγροτική Τράπεζα». Aναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως:

«Ο εκκαθαριστής (PQH), βασιζόμενος στο πλαίσιο που ορίζει η 221/3/17.3. 2017 ΕΠΑΘ της Τράπεζας της Ελλάδος. Aντί να συμβάλλει στη βιώσιμη λειτουργία όσων συνεταιρισμών και αγροτικών επιχειρήσεων. Διαθέτουν ισχυρά μεγέθη και μπορούν να υλοποιήσουν ένα μακροπρόθεσμο business plan, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο.

Ο εκκαθαριστής πιέζει τις οργανώσεις ζητώντας από αυτές προκαταβολές κατά το δοκούν, χωρίς να τους γνωστοποιεί το συνολικό ύψος της οφειλής τους. Και το κυριότερο, χωρίς να προχωράει σε μία οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση των χρεών.

Πως μπορεί να είναι βιώσιμη μία οργάνωση όταν τα δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί, εκτοκίζονται από το 2012 μέχρι σήμερα με επιτόκια της τάξης 12%-14%;

Παράλληλα, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο εκκαθαριστής δεν μπορεί να εφαρμόσει περίοδο εξόφλησης πέραν των 7-10 ετών. Περίοδος η οποία για τις περισσότερες περιπτώσεις κρίνεται εξαιρετικά μικρή, προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης το πλαίσιο αδυνατεί να υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας (νόμος 4224/2013). Για παράδειγμα, δεν μπορεί να ανταλλάξει ακίνητα με χρέος, να συμμετέχει σε πλειστηριασμούς για την απόκτηση ακινήτων με σκοπό τη διαγραφή χρέους, να ανταλλάξει με μετοχικό κεφάλαιο, να προχωρήσει σε διαχωρισμό οφειλής (split balance), να διαγράψει κεφάλαιο, να περιορίσει την απαίτησή της στο ύψος των καλυμμάτων της.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι το ύψος του χρέους για πολλές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Εξαιτίας αυτών των επιτοκίων να έχει πολλαπλασιαστεί, μεταξύ άλλων και των δανείων των ίδιων των αγροτών και των συνεταιρισμών, και να είναι πια αδύνατη η ρύθμιση αυτών των δανείων.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr