Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Στα 48-52 λεπτά ανέβηκε η τιμή πατάτας σε Θήβα και Καλαμάτα

Στα 48-52 λεπτά ανέβηκε η τιμή πατάτας σε Θήβα και Καλαμάτα

Αγροτικά Νέα 🕔November 23, 2021

Αυτήν την περίοδο η συγκομιδή πατάτας των φθινοπωρινών φυτεύσεων ολοκληρώνεται στις περιοχές της Καλαμάτας και της Θήβας.

Η παραγωγή είχε επηρεαστεί δυσμενώς κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπως και η στρεμματική έκταση των φθινοπωρινών και χειμερινών φυτεύσεων.

Όπως μας ενημερώνουν από τον ΑΣ Θήβας η συγκομιδή της φθινοπωρινής πατάτας γίνεται εδώ και 20 ημέρες στην περιοχή. Τα στρέμματα για την φθινοπωρινή καλλιέργεια είναι περίπου 4.500-5.000 και είναι πολύ περιορισμένα. Η παραγωγή είναι ελλιπής εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ξεκινώντας με προβλήματα που προέκυψαν λόγω του Λίβα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Υπάρχουν επίσης και προβλήματα μυκητολογικής φύσης τα οποία κάποιοι παραγωγοί λόγω οικονομικών δυσχερειών επιλέγουν να μην τα αντιμετωπίσουν με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επεκτείνεται και στις εκτάσεις των υπόλοιπων παραγωγών.

Ο κ. Δημήτρης Κάπρος, γεωπόνος στην περιοχή της Θήβας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «πλησιάζουμε προς το τέλος της συγκομιδής της φθινοπωρινής πατάτας.

Η παρατεταμένη ανομβρία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου επέφερε κάποια προβλήματα άρδευσης που επηρέασαν αρχικά τη φυτροτικότητα του πατατόσπορου. Ωστόσο η παραγωγή είναι αρκετά καλή και το ίδιο ισχύει και για τις τιμές.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τώρα με τις ήπιες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία ευνοούν την έξαρση του περονόσπορου ωστόσο ακολουθείται πρόγραμμα ψεκασμών για τον περιορισμό της εξάπλωσής του».

O κ. Γιώργος Δούβας, αντιπρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας, από την πλευρά του επισημαίνει ότι είναι περίοδος συγκομιδής και νέων φυτεύσεων.

«Οι φθινοπωρινές φυτεύσεις πατάτας έγιναν τον Αύγουστο και η παραγωγή είναι ικανοποιητική καθώς δεν υπήρχαν πολλές βροχοπτώσεις και ως επέκταση εξάρσεις μυκητολογικών ασθενειών και εντόμων.

Οι εκτάσεις είναι πολύ μειωμένες (κατά 80%) γιατί οι παραγωγοί έχουν απογοητευτεί από τις χαμηλές τιμές της αγοράς και πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους. Πολλοί είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια και στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες όπως τα λαχανικά και το αράπικο φιστίκι.

Το ίδιο ισχύει και για τις νέες φυτεύσεις που ξεκίνησαν από τις 10 Νοεμβρίου, οι οποίες είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών όπως φαίνεται από την ποσότητα πατατόσπορου που αγόρασαν οι παραγωγοί. Πρόκειται για πρώιμες φυτεύσεις οι οποίες θα συγκομιστούν αρχές Απριλίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr