Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Προϋπολογισμός 2022: Στα 50 εκατ. ευρώ η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Προϋπολογισμός 2022: Στα 50 εκατ. ευρώ η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Αγροτικά Νέα 🕔November 23, 2021

Το σύνολο των δαπανών του ΥπΑΑΤ στο ΠΔΕ έτους 2022 προβλέπεται να ανέλθει στα 804 εκατ. ευρώ.

Παρά τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου για επέκταση του μέτρου της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, παραμένει ο προϋπολογισμός του στα 50 εκατομμύρια ευρώ όπως ανακοινώθηκε στις 5/11 από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Σταϊκούρα και Σπήλιο Λιβανό, με τελικούς αποδέκτες νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων για το έτος 2022.

Επίσης, όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%, που ίσχυσε από την 1η Οκτωβρίου 2021 με δημοσιονομικό κόστος 4 εκατ. ευρώ για το 2021, παραμένει και για το 2022 με κόστος 15 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την εκτέλεση της αποστολής του και ιδίως για την ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών παραγωγής του αγροτικού τομέα, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των αγροτικών προϊόντων, την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των παραγόμενων και των εισαγόμενων τροφίμων στη χώρα και την αξιοποίηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).

Σημαντικό μέρος των πιστώσεων αυτών θα διατεθεί για:

  • την καταβολή στους αγρότες κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ),
  • την επιχορήγηση εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους στο πλαίσιο της προαγωγής της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας.
  • Μεταξύ άλλων, για την επιχορήγηση του ΕΛΓΑ με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ και
  • την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).

Διαβάστε περισσότερα στο:https://www.agrocapital.gr