trakter_1

Την Τρίτη (23/11/2021), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει τις προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίες στοχεύουν να την καταστήσουν πιο δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική στις κρίσεις. 

Η νέα ΚΑΠ περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα που θα βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις και θα υποστηρίξουν τους συνεταιρισμούς και τους νέους αγρότες. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την επιβολή υψηλότερων κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες της.

Η ΚΑΠ χρηματοδοτείται μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. 386,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον γεωργικό τομέα την περίοδο 2021-2017.

Το ποσό αυτό διαιρείται σε δύο μέρη:

  • 291,1 δισ. € για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), το οποίο παρέχει εισοδηματική στήριξη στους αγρότες.
  • 95,5 δισ. € για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση για τις γεωργικές περιοχές, την κλιματική δράση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Η αγροτική πολιτική συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» η οποία στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση μέσων βιοπορισμού για τους αγρότες και υγιεινών τροφίμων για όλους.

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μια πιο πράσινη, δίκαιη και διάφανη ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, είπαν οι ευρωβουλευτές, κατόπιν της επίτευξης συμφωνίας με το Συμβούλιο. Το Κοινοβούλιο θέλει να συνδέσει την ΚΑΠ με τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας παράλληλα τη στήριξη προς τους νέους αγρότες και τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις.

Τον Ιούνιο του 2021, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με τις περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις της ΕΕ.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στα εθνικά στρατηγικά σχέδια, στις γεωργικές πρακτικές και στον τρόπο κατανομής του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης και των άμεσων ενισχύσεων. Η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ το 2023.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts