Η τιμή αυξήθηκε 8% σε μια μόλις μέρα.

 

 

Σε υψηλό πέντε μηνών έφτασε η τιμή του σιταριού μετά και τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια από όπου αναχωρούσαν φορτία με ουκρανικά σιτηρά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά μπουσέλ, στο πιο υψηλό σημείο τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τους προηγούμενους μήνες οι τιμές του σιταριού είχαν ανέβει σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική χώρα. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορεύσιμου σιταριού, εγείροντας ανησυχίες για τις ελλείψεις.

Οι τιμές αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την υπό τον ΟΗΕ συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Τη Δευτέρα, επίθεση ρωσικού drone κατέστρεψε ένα σιλό αποθήκευσης σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι Ρένι.

Αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 60.000 τόνοι σιτηρών έχουν καταστραφεί την τελευταία εβδομάδα. Οι παγκόσμιες αγορές είδαν την τιμή των σιτηρών να αυξάνεται κατά 8% μέσα σε μία ημέρα έπειτα από την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, στις 17 Ιουλίου.

Προέλευση Άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts