Υποστηρίζοντας ότι οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της επικράτειας της ΕΕ και φιλοξενούν το 30% του πληθυσμού της, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι ανάγκες των αγροτικών κοινοτήτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θετικά όταν η Κομισιόν νομοθετεί και ανακοινώνει χρηματοδοτικά προγράμματα για τη γεωργία ή τις πολιτικές συνοχής.

 

Συγκεκριμένα, οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 83% της συνολικής επικράτειας της ΕΕ και έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων, τα δάση και την παραγωγή ενέργειας. Φιλοξενούν επίσης περίπου 137 εκατομμύρια ανθρώπους (30% του πληθυσμού της ΕΕ), αριθμός που μειώνεται τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: για κάθε αγρότη κάτω των 35 ετών, υπάρχουν περισσότεροι από έξι αγρότες άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 32% μεταξύ 2003 και 2016, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται μεταξύ των μικρών εκμεταλλεύσεων. Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσώπευαν το 92% των 10,5 εκατομμυρίων εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ το 2016. Μέχρι το 2040, η ΕΕ ενδέχεται να χάσει επιπλέον 6,4 εκατομμύρια αγροκτήματα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts