ακρόδρυα, αμύγδαλα, καλλιέργεια

Μέχρι και 25 ευρώ πιάνει στο ράφι η ψίχα αμυγδάλου τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει ανέλθει την δεδομένη χρονική στιγμή η τιμή του αμυγδάλου στο ράφι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, με το χύμα προϊόν να πιάνει μέχρι και 25 ευρώ το κιλό, ενώ το τυποποιημένο, να υπάρχει και σε ακόμα μεγαλύτερες τιμές, βάσει αναφορών των παραγωγών.

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως μας είπαν Θεσσαλοί αμυγδαλοπαραγωγοί το άσπαστο προϊόν πωλείται έως και 6,5 ευρώ το κιλό, 1 τουλάχιστον δηλαδή ευρώ, πάνω από πέρσι τέτοια περίοδο.

Στην χονδρική αυτή την περίοδο, όποιος παραγωγός έχει απόθεμα, μπορεί να πουλήσει ψίχα σε τιμές έως 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ αρκετοί είναι οι αγρότες που διαθέτουν μόνοι τους το προϊόν, εξασφαλίζοντας καλά χρήματα (9-11 ευρώ το κιλό).

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου από τα Κανάλια Βόλου, όπου υπάρχουν αρκετά στρέμματα με το συγκεκριμένο προϊόν, φέτος είναι εξαιρετικά λίγες οι ποσότητες του ντόπιου προϊόντος, λόγω των ζημιών από τους παγετούς, με αποτέλεσμα να έχει πάρει την ανιούσα η τιμή του προϊόντος, ενώ οι αγρότες βασίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στις αποζημιώσεις που έδωσε η πολιτεία (ΕΛΓΑ).

Από την πλευρά του, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Πέλλα που διαθέτει σπαστήρα και έχει καλή εικόνα γενικά για την αγορά ξηρών καρπών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού στο αμύγδαλο είναι αυτή την περίοδο έως και 9,30 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ και πως υπάρχει ζήτηση ιδίως σε εορταστικές περιόδους. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κινητικότητα ενόψει Αποκριάς ήδη. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Τσομπανάκης, οι παραγωγοί που βάζουν ή θέλουν να βάλουν αμυγδαλιές, θα πρέπει να κάνουν καλή έρευνα για τις ποικιλίες που κάποιοι τους προτείνουν.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts