Σε εξέλιξη η συγκομιδή στην όψιμη αυτή ποικιλία μανταρινιού, αλλά οι παραγωγοί ανησυχούν για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Στο φουλ αναμένονται οι κοπές μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ το επόμενο διάστημα, με τις τιμές παραγωγού μάλιστα να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι τέτοια εποχή. Ανησυχία βέβαια προκαλεί στις τάξεις των παραγωγών το επερχόμενο κύμα παγωνιάς, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπου δεν υπάρχει αντιπαγετική προστασία σε μεγάλη κλίμακα.

Μεσολόγγι: Έως 24 λεπτά οι πρώτες πράξεις

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από την περιοχή του Μεσολογγίου, αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή των μανταρινιών Ορτανίκ, των οποίων η παραγωγή στην περιοχή αναμένεται μειωμένη κατά τουλάχιστον 30% από πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, παρότι έγιναν τα τελευταία χρόνια αρκετές φυτεύσεις τέτοιων μανταρινιών στον κάμπο του Μεσολογγίου, εντούτοις μυκητολογικές ασθένειες έβγαλαν… off αρκετά κτήματα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται, αντί να αυξάνει. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχέση με τις ασθένειες αυτές, πιθανόν το πρόβλημα να δημιουργήθηκε από κορυφοξήρα. Σημειωτέον, αναφέρει ο κ. Κότσαλος, ότι μετά τα Ορτανίκ, ακολουθεί η συγκομιδή στην περιοχή των Αφουρέρ, που είναι όψιμη ποικιλία, η οποία μαζεύεται το Φεβρουάριο. Το θετικό με τα Ορτανίκ, καταλήγει ο κ. Κότσαλος, είναι πως έχουν ζήτηση και οι τιμές τους στον παραγωγό είναι σήμερα πάνω από πέρσι, τέτοια εποχή, καθώς κυμαίνονται τώρα στα 20-24 λεπτά καθαρά.

Ανησυχία για το κύμα ψύχους, μέτρα προστασίας παίρνουν οι παραγωγοί

Στην ίδια περιοχή, προσθέτει ο κ. Κότσαλος, αλλά και άλλοι παραγωγοί μανταρινιών που μίλησαν στον ΑγροΤύπο, τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί ανησυχία, σχετικά με το επερχόμενο κύμα ψύχους. Οι παραγωγοί φοβούνται για ζημιές από τυχόν παγετούς, στην ηρτημένη εσοδεία. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, στο Μεσολόγγι δεν υπάρχουν πολλά αντιπαγετικά συστήματα σε εσπεριδοειδή, σε αντίθεση με τις περιοχές του Αγρινίου.

Όμως όπως προσθέτει οι παραγωγοί χρησιμοποιούν ειδικά σκευάσματα προληπτικά αυτές τις ημέρες, για να μειώσουν τις πιθανότητες να υποστούν απώλειες. Την ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών για την κακοκαιρία που έρχεται επιβεβαιώνει και ο παραγωγός εσπεριδοειδών Χρήστος Μυτάκης, από το Λεσίνι Μεσολογγίου, ο οποίος όπως μας λέει δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες εισοδήματος, με τέτοια ακρίβεια στην αγορά. Όπως μας λέει ο ίδιος, όλος ο κόσμος που έχει καρπό στα δέντρα, ευελπιστεί όταν πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, να έχει ταυτόχρονα συννεφιά και όχι ξαστεριά, γιατί τότε οι ζημιές θα είναι αναπόφευκτες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts