σιτάρι

Του Ole Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Η αυξημένη ένταση ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά την περασμένη εβδομάδα, με τους φόβους για μια πιθανή παρέμβαση να επηρεάζουν τουλάχιστον βραχυχρόνια, εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, καθώς και τα Σιτηρά.

Προς το τέλος της εβδομάδας, η αγορά ενέργειας υποχώρησε λόγω χαμηλής ζήτησης και αυξημένης προσφοράς από τις ΗΠΑ, ενώ ο αγροτικός τομέας επικράτησε έναντι άλλων κατηγοριών όσον αφορά τις επιδόσεις.

Ο γεωργικός τομέας δέχεται την μεγαλύτερη άνοδο, η τιμή όμως των γεωργικών εμπορευμάτων βρίσκεται στα όρια του κορεσμού. Απ την αρχή του τριμήνου ο τομέας στο σύνολό του έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 17%, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος καταλύτης που θα αναγκάσει τις τιμές να υποχωρήσουν

Μεταξύ άλλων και για την ίδια περίοδο, ξεχώρισαν οι αποδόσεις του καφέ ποιότητας «Arabica» κατά 76%, των βοοειδών κατά 32% και του καλαμποκιού κατά 17%.

Οι αυξημένες εξαγωγές στα Σιτηρά βοηθούν στη μείωση των αποθεμάτων

Οι τιμές των τριών βασικών σιτηρών που καλλιεργούν οι ΗΠΑ, το Καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ευνοημένα από την αυξημένη ζήτηση που βοήθησε και στη μείωση των αποθεμάτων της προηγούμενης σοδειάς.

Το σιτάρι ευνοήθηκε από τις ανησυχίες για τη μελλοντική παραγωγή της περιοχής της Μαύρης θάλασσας, αλλά και από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις ΗΠΑ και θα επηρεάσουν την ποιότητα της σοδειάς στο μέλλον.

 Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των τιμών ήταν και η μείωση των θέσεων που διακρατούν οι κερδοσκόποι, σύμφωνα με πληροφορίες του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων του Σικάγο.

Οι υψηλοί τεχνικοί δείκτες καταδεικνύουν πιθανό περιορισμό της ανόδου στα γεωργικά προϊόντα Καθώς οι τιμές των γεωργικών προϊόντων ενισχύονται

Oι τεχνικοί δείκτες δείχνουν ότι έχουν φτάσει σε επίπεδα κορεσμού. Ο δείκτης σχετικής δύναμης (RSI) αποτελεί έναν τεχνικό δείκτη που εμφανίζει εάν η αγορά είναι υπέρ-αγορασμένη ή υπέρ-πουλημένη. Θωρείται υπέρ-αγορασμένη όταν είναι πάνω από το επίπεδο 70 και υπέρ-πουλημένη όταν είναι κάτω από το επίπεδο 30, όμως οι επενδυτές μπορεί να ακολουθούν προσαρμοσμένα επίπεδα στα δικά τους κριτήρια.

 Όσον αφορά τον αριθμό περιόδων του δείκτη, η πιο διαδομένη διάρκεια είναι οι 14 ημέρες. Όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα, η πλειονότητα των γεωργικών εμπορευμάτων βρίσκεται στα επίπεδα υπέρ-αγορασμένης αγοράς, σύμφωνα πάντα με το δείκτη σχετικής δύναμης, αποτελώντας κατ’ επέκταση περιορισμό για την περεταίρω άνοδο των τιμών.

Αυξημένη μεταβλητότητα για το αργό πετρέλαιο

οι δύο ποιότητες αργού πετρελαίου, WTI και Brent, παρουσίασαν αυξημένη μεταβλητότητα σημειώνοντας άνοδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όταν η ένταση στην Ουκρανία κορυφώθηκε, ενώ στο τέλος της εβδομάδας έκλεισαν με απώλειες όταν η ένταση είχε αποκλιμακωθεί.

Ενώ ακούστηκαν πολλά για επικείμενες κυρώσεις, η αγορά ενέργειας αποφάσισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός οποιαδήποτε διακοπή στην απρόσκοπτη ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts