Σε αντίστροφη πορεία δείχνουν να κινούνται αυτό τον καιρό οι τιμές της αγροτικής γης και το ενδιαφέρον των αγροτών για το αγροτικό επάγγελμα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ επί του θέματος που φιλοξενεί η εφημερίδα Agrenda.

Οι ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία φαίνεται να επηρεάζουν ανοδικά τις τιμές της καλλιεργήσιμης γης, σε αντίθεση μάλιστα με την πίεση που ασκείται στα αστικά ακίνητα και δη στις επαγγελματικές στέγες. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί και την καλύτερη εξέλιξη για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου.

Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι η ζήτηση προέρχεται κυρίως από εκτός αγροτικού χώρου κεφαλαιούχους – επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν αυτό τον καιρό ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια με τις παραγωγικές γαίες να είναι ένα εξ αυτών.

Η επιλογή έχει να κάνει τόσο με την σταθερότητα της αξίας αυτών των ακινήτων, ειδικά όταν πρόκειται για αγροκτήματα υψηλής παραγωγικότητας, όσο και με την επαναφορά της συζήτησης περί διατροφικής επάρκειας η οποία από τη φύση της διεγείρει αμυντικά αντανακλαστικά και κάνει πολλούς να βλέπουν με άλλο μάτι μια τοποθέτηση κεφαλαίων σε εναλλακτικές αυτής της μορφής.

Βεβαίως είναι πολύ νωρίς για τη συγκέντρωση στοιχείων από πράξεις μεταβιβάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο, ειδικά όταν είναι γνωστό ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες (συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία κ.α.) παρέμεναν για εβδομάδες κλειστά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διεκπεραίωση τέτοιου αγοραπωλησιών, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπήρχε σχετική βούληση.

Η εμπειρία δείχνει πάντως ότι τόσο σε πολύ καλές εποχές για την οικονομία όσο και σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και ανασφάλειας, όπως η σημερινή, η αγροτική γη προσφέρεται ως πεδίο επενδύσεων από εκείνους που διαθέτουν κεφάλαια.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts