ηλιος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης στη γεωργία, με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα απλοποιήσει την καθημερινή εργασία των γεωργών. Γεγονός που θα είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από την τρέχουσα και τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως σε συνέχεια της δήλωσης για ένα «έξυπνο και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον για την ευρωπαϊκή γεωργία και τις αγροτικές περιοχές» που υπέγραψαν τα περισσότερα κράτη μέλη τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντήθηκε με τα κράτη μέλη στις 15 Μαΐου 2019 για να παρουσιάσει και να συζητήσει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση στη γεωργία. Μέσω της ΚΑΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να διευκολύνει την ανάπτυξή τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η καινοτομία και η χρήση νέων τεχνολογιών προσφέρουν κερδοφόρες λύσεις στη γεωργία. Αυτό σημαίνει συνδυασμό οφέλους για το περιβάλλον και το κλίμα, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών παραμένει πολύ κάτω από τις προσδοκίες και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό το κενό πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων αγροτών, θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και θα επωφεληθούν από αυτήν.

Επί του θέματος, ο κ. Jerzy Plewa, Γεν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτ. Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια μελλοντική ΚΑΠ με υψηλότερες περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες και ταυτόχρονα ένα απλουστευμένο πλαίσιο πολιτικής σε ένα πιο περιορισμένο δημοσιονομικό περιβάλλον. Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο και το Ευρωπ. Κοινοβούλιο έχουν ήδη τονίσει αυτή την ένταση: πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα! Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό μόνο αν αγκαλιάσουμε όλοι τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts