ελιά, ελαιόδεντρο, ελαιοπαραγωγοί, ημερίδα, χαλάζι

Ορατή είναι η εγκαθίδρυση της ελαιοκαλλιέργειας ως μονοκαλλιέργειας στον Nομό Μεσσηνίας, δημιουργώντας νέα οικονομικά δεδομένα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννη Κυριακόπουλο, «η ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία παραμένει σταθερή σε ένα ύψος 800.000 στρεμμάτων, που αντιστοιχούν σε 15.500.000 ελαιόδεντρα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια τάση αύξησης της ελαιοκαλλιέργειας που ακόμα δεν μπορεί να καταγραφεί».

Όπως εξηγεί «σε ό,τι αφορά την παραγωγή, παραμένει κορυφαία σε όλη την Ελλάδα, καθώς φτάνει τους 55.000 τόνους ελαιολάδου, με κορυφαία την περίοδο 2017-2018, όταν η παραγωγή έφτασε τους 65.000. Η παραγωγή βρώσιμης ελιάς φτάνει τους 4.000 τόνους».

Πίσω, όμως, από αυτά τα νούμερα και την τάση για αύξηση της καλλιέργειας, υπάρχει και ο κίνδυνος της μονοκαλλιέργειας. «Πραγματικά, υπάρχει πρόβλημα, αφού η Μεσσηνία τείνει να γίνει ένας τεράστιος ελαιώνας και αυτό δεν είναι θετικό και έτσι η διαφοροποίηση των καλλιεργειών γίνεται λιγότερο ισχυρή», σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts