Μετά την απόλυτη απραξία τεσσεράμισι ετών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις Καρασμάνη τόσο στη Βουλή όσο και κατ’ ιδίαν με τον νυν Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Κωστής Χατζηδάκης αναγνώρισε – από την πρώτη στιγμή –
τη σπουδαιότητα του Προγράμματος Μ-8. Προκήρυξε στα τέλη του 2019 τα υπομέτρα Μ-8,3 κα 8,4 με προϋπολογισμό 128 εκατομμύρια για ¨επενδύσεις στην ανάπτυξη των δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών¨, και έτσι παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης έργα μεγάλης σημασίας για τον Νομό μας!
Το μέτρο Μ-8 που εκπονήθηκε επί υπουργίας του Γιώργου Καρασμάνη στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) συνολικού προϋπολογισμού 226 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει τα υπομέτρα 8,1 και 8,2 που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 98 εκατομμύρια, και τα υπομέτρα 8,3 και 8,4 με 128 εκατομμύρια, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στο υπομέτρο 8,3 εντάσσονται τρία έργα για την Πέλλα και αφορούν:
- Το Δασαρχείο Αριδαίας με προϋπολογισμό 2.728.000 ευρώ για τη διευθέτηση ορεινών λεκανών απορροής Αλμωπίας και,
- Δύο μελέτες του Δασαρχείου Έδεσσας. Η μία είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ για βελτίωση δασικού οδικού δικτύου στο δημόσιο δάσος Κρώμνης και η δεύτερη με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ για δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών στην περιοχή Στενών Αψάλου – Ποταμού – Μογλενίτσας και κατασκευή δασικού δρόμου στην κοινότητα Φλαμουριάς.
Τα παραπάνω έργα έχουν υψηλή βαθμολογία και μετά από διευθέτηση κάποιων μικροεκκρεμοτήτων θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η κατασκευή τους αρχές του 2021 και με ολοκλήρωσή τους το 2023 , οπότε και λήγει το τρέχον ΠΑΑ μετά την παράταση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έργα ιδιαίτερα σημαντικά για τον Νομό μας που, πέρα των δασικών και γενικότερα περιβαλλοντικών βελτιώσεων, θα δημιουργήσουν και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Τα υπόλοιπα κονδύλια (98 εκατομμύρια) των υπομέτρων 8,1 και 8,2 του ίδιου μέτρου (Μ-8) δικαιοδοσίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα δοθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον αγροτικό τομέα. Αυτό στα πλαίσια της πρότασης του Γιώργου Καρασμάνη στις 23 Μαρτίου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη – και που από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε δεκτό – το 2% του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή τα αναξιοποίητα κονδύλια του Προγράμματος όπως αυτά από των υπομέτρων Μ-8.1 και Μ-8,2, να δοθούν για στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Επιπλέον ο Γιώργος Καρασμάνης έστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος ενημερωτικό σημείωμα με επισύναψη στοιχείων, ζητώντας να δοθεί στο Δασαρχείο Αριδαίας – το μεγαλύτερο της χώρας σε έκταση αλλά και σε αντικείμενα δραστηριότητας – πίστωση για την αγορά τεσσάρων οχημάτων απολύτως αναγκαίων για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του. Κατόπιν αυτού, με απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη δίδονται για την αγορά των οχημάτων άμεσα 30.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ εντός σύντομου διαστήματος θα εκταμιευθούν για τον ίδιο σκοπό και άλλα χρήματα από άλλο Πρόγραμμα.
Με το ίδιο σημείωμα ο πρώην Υπουργός ενημέρωνε τον Κωστή Χατζηδάκη για τα προβλήματα των Δασαρχείων αλλά και των πολιτών από την κατάργηση των Πταισματοδικείων και το νομικό κενό που έχει δημιουργηθεί. Έτσι, για τα θέματα που αφορούν φθορές στην αγροτική περιουσία και είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνονται λύσεις με τον Νόμο 4691 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Για δε τα θέματα των καταργηθέντων πταισματοδικείων και έχουν σχέση με τα Δασαρχεία, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης έχει συγκροτηθεί από τον Νοέμβριο του 2019 Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με αντικείμενο την κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για την μετατροπή των καταργηθέντων πταισμάτων σε διοικητικές κυρώσεις. Το έργο της Επιτροπής έπρεπε να έχει περατωθεί στις 30 Απριλίου αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.