Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν γύρω από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού και της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, η εφοδιαστική

αλυσίδα αγροδιατροφικών προϊόντων έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε όλη την κρίση. Με τα μέτρα καραντίνας να αίρονται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, η ζήτηση ιδίως για εστιατόρια, μπαρ και καφέ αναμένεται να αυξηθεί, αν και δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, βραχυπρόθεσμα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Κατά συνέπεια, οι τιμές αυξάνονται επίσης.

Όπως σημειώνεται στην εαρινή έκδοση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών των γεωργικών αγορών της Ε.Ε., που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ξέσπασμα του Covid-19 και τα σχετικά μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη δημιούργησαν σοκ στη ζήτηση και όχι στην προσφορά. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις καλές προοπτικές παραγωγής για διάφορους τομείς, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη, χοιρινό κρέας, ελαιόλαδο, κρασί και ντομάτα. Οι προοπτικές των εξαγωγών παραμένουν καλές συνολικά.

Αναλυτικότερα, η τελευταία βραχυπρόθεσμη έκθεση προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, παρουσιάζει μια πιο λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και περαιτέρω προοπτικών για κάθε τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής, ως εξής:

Αροτραίες καλλιέργειες

Για το 2020/21, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 286,3 εκατομμύρια τόνους, μείωση 2,7% σε σύγκριση με το 2019/20, αλλά ακόμη 1,7% πάνω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Αυτό εξηγείται από μια χαμηλότερη έκταση χειμερινών δημητριακών αλλά και από τις ξηρές συνθήκες κατά την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ειδικά για το σιτάρι. Οι βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου και Ιουνίου ανακούφισαν την πίεση στις θερινές καλλιέργειες. Η κατανάλωση δημητριακών στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,6% το 2019/20 κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης από αρτοποιεία και τρόφιμα, ως συνέπεια των μέτρων καραντίνας. Ωστόσο, αυτή η μειωμένη ζήτηση δεν πρέπει να διαρκέσει, με αναμενόμενη ανάκαμψη το 2020/21.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, το 2020/21 η παραγωγή ελαιοκράμβης θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή του 2019/20 με 15,4 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή ηλίανθου αναμένεται να φτάσει τους 10,4 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 3,7% σε σύγκριση με το 2019/20. Η παραγωγή σπόρων σόγιας και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών πρέπει επίσης να αυξηθεί, φθάνοντας τους 2,8 εκατομμύρια τόνους και 4,5 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα. Μια ελαφρά μείωση του όγκου σύνθλιψης το 2020/21 προβλέπεται με σταθερή ζήτηση πρωτεϊνικών αλεύρων και αναμενόμενη αργή ανάκαμψη της χρήσης φυτικών ελαίων.

Η παραγωγή ζάχαρης 2020/21 αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με το 2019/20, παρά τη μείωση κατά 3% των εκτάσεων ζαχαρότευτλων. Η χαμηλότερη ζήτηση για αιθανόλη και οι χαμηλότερες πωλήσεις στην υπηρεσία τροφίμων αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ το 2019/20.

Ειδικές καλλιέργειες

Το 2019/20, η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ παρέμεινε 4% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Τα μέτρα καραντίνας συνέβαλαν στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων και στη χρήση του ελαιολάδου στη βιομηχανία τροφίμων (π.χ. κονσερβοποιημένα προϊόντα), ωστόσο οι αβεβαιότητες γύρω από τη θερινή περίοδο του 2020 αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στη μείωση της ζήτησης υπηρεσιών τροφίμων. Συνολικά, η κατανάλωση στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6% το 2019/20. Το 2020/21, η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ αναμένει περαιτέρω αύξηση φτάνοντας τα 2,3 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2019/20).

Ενώ η κατανάλωση κρασιού αναμένεται να μειωθεί κατά 7% λόγω των μέτρων Covid-19, η οινοποιημένη παραγωγή για άλλες χρήσεις, όπως ξίδι και μπράντι, οδηγεί σε αύξηση κατά 33%. Αυτό οφείλεται ιδίως στα εξαιρετικά μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιτρέπει την απόσταξη κρίσεων. Επηρεαζόμενες έντονα από τα μέτρα που σχετίζονται με το Covid, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές οίνου της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 7% και 8% αντίστοιχα το 2019/20.

Όσον αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι τιμές των μήλων ήταν πολύ υψηλές κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω μικρής καλλιέργειας το 2019/20 και υψηλής ζήτησης κατά τον περιορισμό. Αναμένεται χαμηλή παραγωγή 3,1 εκατομμυρίων τόνων για ροδάκινα και νεκταρίνια λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και εκρίζωσης της περιοχής λόγω δομικά χαμηλών τιμών και υψηλού κόστους παραγωγής. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 19% τις πρώτες επτά εβδομάδες της σεζόν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η παραγωγή φρέσκιας τομάτας αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2020, με την πτώση της παραγωγής στην Ισπανία να αντισταθμίζεται από την αναμενόμενη αύξηση στην Πολωνία. Η κατανάλωση φρέσκων ντοματών στην ΕΕ υπέστη ελαφρά μείωση κατά 1% το 2020

Γάλα και γαλακτοκομικά

Το 2020, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ θα μπορεί να φτάσει τους 144 εκατομμύρια τόνους περίπου, 0,7% πάνω από τα επίπεδα του 2019 και περισσότερο από ό, τι αναμενόταν στις εαρινές βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Αυτό οφείλεται στις καλές προοπτικές για την ποιότητα των βοσκοτόπων την άνοιξη και το καλοκαίρι και σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμες και προσιτές ζωοτροφές. Η Γερμανία αναμένεται να συμβάλει περισσότερο σε αυτήν την ανάπτυξη, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Η αυξανόμενη λιανική ζήτηση τυριού στην ΕΕ δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες των υπηρεσιών τροφίμων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση τυριού το 2020. Παρά τις εξαγωγές που θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2%, η εγχώρια κατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση της παραγωγής από ό, τι αναμενόταν.

Λόγω των ανταγωνιστικών τιμών της ΕΕ το 2020, της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών βουτύρου, των διαρκών ροών πλήρους γάλακτος σε σκόνη (WMP) και των εξαγωγών αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη (SMP) σε επίπεδα παρόμοια με το 2018 παρά τις χαμηλότερες αρχικές διαθεσιμότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Κρέας

Η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% το 2020. Αυτό θα ήταν συνέπεια της μειωμένης ζήτησης από την υπηρεσία τροφίμων λόγω των μέτρων καραντίνας, καθώς και της περιορισμένης προσφοράς λόγω μικρότερων κοπαδιών και πρόωρης σφαγής σε χαμηλότερα βάρη λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας των ζωοτροφών κατά τη διάρκεια της ξηρό ελατήριο.

Η παραγωγή πουλερικών αναμένεται να μειωθεί κατά 2% το 2020, με τον κλάδο να προσαρμόζεται άμεσα στη χαμηλότερη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές (επηρεάζοντας ιδιαίτερα το κρέας πουλερικών εκτός από κοτόπουλο – πάπιες, φραγκόκοτες, περιστέρια ή ορτύκια). Οι αβεβαιότητες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, εξηγούν επίσης αυτή τη μείωση.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020 κατά 0,5%, υποστηριζόμενη από ευνοϊκές τιμές, επιστροφή της ζήτησης των καταναλωτών, σταθερές προοπτικές εξαγωγών κυρίως στην Κίνα και πρόσφατες επενδύσεις στον τομέα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts