γάλα, ΚΥΑ

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η σχέση αιγοπροβατοτρόφων και τυροκόμων, εν όψει της προετοιμασίας των μεταξύ τους συνεννοήσεων για τις τιμές στο πρόβειο και γίδινο γάλα κατά τη νέα γαλακτοκομική περίοδο 2023-2024.

 

Οι πληροφορίες θέλουν την πλευρά των μεταποιητών να προετοιμάζει το έδαφος για σαφή υποχώρηση των τιμών παραγωγού από τα σημερινά επίπεδα που σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται πάνω από το 1,70 λεπτά το κιλό για το πρόβειο.

Στην επιχειρηματολογία τους οι τυροκόμοι προτάσσουν την υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης για το γνήσιο προϊόν της Φέτας. Την ίδια ώρα βέβαια, μέλη του κλάδου, σπεύδουν να προωθήσουν ομοειδή προϊόντα και κυρίως λευκά τυριά. Εικάζεται ότι στους καλοκαιρινούς προορισμούς, όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, λίγα είναι τα εστιατόρια που συνοδεύουν τη χωριάτικη σαλάτα με φέτα.

Το δεύτερο επιχείρημα που προβάλλουν οι παραλήπτες στη ζώνη γάλακτος, είναι ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν υποχωρήσει, επομένως οι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν το περιθώριο να πουλήσουν το γάλα σε χαμηλότερη τιμή, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα, η γνήσια Φέτα να γίνει πιο ελκυστική για τους καταναλωτές σε ότι αφορά στην τιμή.

Είναι πάντως γεγονός ότι το ξεπέταγμα που υπήρξε τις τελευταίες μέρες στις τιμές των σιτηρών, αρχής γενομένης από το σκληρό σιτάρι και το διαγωνισμό της Τυνησίας που έδωσε 387 ευρώ τον τόνο για να ακολουθήσει η Φότζια με 385, αφαιρεί ένα σημαντικό επιχείρημα από το οπλοστάσιο των τυροκόμων.

Άλλωστε, όλοι ξέρουν πως το εγχώριο γάλα δεν αρκεί για να καλύψει τις ποσότητες Φέτας που έχουν στα σχέδιά τους να παρασκευάσουν οι μεταποιητικές μονάδες του κλάδου, οι εξαγωγές του προϊόντος συνεχίζουν να κινούνται καλά και διάθεση να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο, σ’ αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, δεν υπάρχει.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι επιδιώξεις είναι κατανοητές, ωστόσο οι αντικειμενικές συνθήκες είναι συγκεκριμένες και μόνο… παρασπονδίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών.

Εν όψει μάλιστα αυτής της κατάστασης, οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των μεγάλων κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου να εξετάζουν τη δυνατότητα, μέχρι τον 15Αύγουστο να συναντηθούν σε κάποια από τις θεσσαλικές πόλεις και να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική πλεύσης, πριν να είναι… αργά για δάκρυα.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts