βαμβάκι

Πενταετούς διάρκειας (2019-2023) θα είναι το πρόγραμμα δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, υπογεγραμμένη από τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η επένδυση αυτή θα έχει μετρήσιμα, χειροπιαστά παραδοτέα έργα καθώς οι επενδύσεις γίνονται κατόπιν θετικής εισήγησης της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Τ. Ε. Π. Υ) στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας, στο βαθμό του εφικτού, την εμπορικότητα των νέων ποικιλιών και προετοιμάζοντας τα σχήματα κοινοπραξιών που μπορούν να τις υποστηρίξουν στην αγορά» δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κόκκαλης.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι στόχος είναι «η ξεκάθαρη συνεισφορά στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την ύπαρξη ποιοτικών ποικιλιών σε βασικά φυτικά είδη». Εξέφρασε την πίστη του ότι «το Πρόγραμμα αυτό θα πετύχει και μακάρι να επαναληφθεί στο τέλος του. Εξελισσόμενο σε έναν μόνιμο δίαυλο μεταξύ των αναγκών των παραγωγικών φορέων και των λαμπρών επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας, ώστε ο αγρότης σταθερά να γίνεται κοινωνός και δέκτης των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας. Συμβάλλοντας στο μακροπρόθεσμο όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ασχολείται με επενδύσεις στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού και των φυτογενετικών πόρων. Επενδύσεις που επικεντρώνονται στην κεντρική σημασία που έχει το γενετικό υλικό στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου μέσω της υπουργικής απόφασης ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών που θα έχουν βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, θα έχουν υψηλότερη αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς και σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, αλατούχα εδάφη, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες).

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts