έμβολος

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κα Στέλλας Κυριακίδου πραγματοποιήθηκε στις 12/4/2021.

Ο κ. Λιβανός έθεσε στην Ευρωπαία Επίτροπο το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΕΕ για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων (Front of Pack Nutrition Labeling). Επισήμανε την ανάγκη για εναρμόνιση των συστημάτων στην ΕΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την πληρότητα προτεινόμενων σχημάτων όπως το Nutriscore, και υπογράμμισε την ανάγκη οποιοδήποτε σύστημα επισήμανσης να λαμβάνει επαρκώς υπόψη όλες τις διατροφικές παραμέτρους και να μην υποβαθμίζει τη διατροφική αξία των παραδοσιακών διαιτολογίων και τροφίμων όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος διαβεβαίωσε τον κ. Λιβανό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμιά συγκεκριμένη απόφαση για το ζήτημα, καθώς και ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και αξιολόγηση των προτάσεων που συζητούνται, ενώ, όπως σημείωσε, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί, μεταξύ των οποίων και από την ελληνική κυβέρνηση. Η κ. Κυριακίδου επισήμανε επίσης ότι η ακολουθουμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με συναπόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, προκειμένου να μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής επί της συσκευασίας.

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutriscore, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα).

Ωστόσο έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές, το μέλι, τα παρασκευάσματα κρέατος κ.α. Αντίθετα σημαίνονται ως υγιεινές επιλογές ανθρακούχα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts