Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν μεγάλες διαταραχές στους δρόμους στην περιοχή Ile de France γύρω από το Παρίσι, καθώς χιλιάδες αγρότες έδωσαν αυτό που αποκαλούσαν «μια πρώτη προειδοποίηση στην κυβέρνηση» για τον πιθανό αντίκτυπο της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.

Η νέα πολιτική που συζητείται στις Βρυξέλλες επιδιώκει να μεταφέρει περισσότερα χρήματα από τις παραδοσιακές άμεσες πληρωμές στην αγροτική ανάπτυξη και να επιβάλει περισσότερες υποχρεώσεις στους αγρότες να εμπλακούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και την καινοτομία.

Οι βασικές πληρωμές από το 2022-2027 θα περιοριστούν και θα στοχεύουν σε μικρότερους παραγωγούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κύρια γαλλική ένωση FNSEA και την ομάδα νέων αγροτών Jeunes Agriculteurs, τέτοιες αλλαγές απειλούν να υπονομεύσουν την κερδοφορία της βασικής παραγωγής τροφίμων, οδηγώντας σε έξοδο από τον κλάδο. «Γαλλία: Θέλεις ακόμα τους αγρότες σου;» διαβάστε μια αφίσα στην πρόσφατη διαμαρτυρία.

Ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο καταρτίζεται ως συνεισφορά της Γαλλίας στην τρέχουσα συζήτηση της ΕΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.

Συγκεκριμένα, το FNSEA θέλει να διατηρηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις παραγωγής για ορισμένους τομείς, ειδικά για τα ζώα, και να αποφευχθούν πρόσθετες μεταφορές χρημάτων από τη στήριξη του αγροκτήματος του πυλώνα 1 στους προϋπολογισμούς αγροτικής ανάπτυξης του πυλώνα 2.

Η ομάδα των νέων αγροτών επιθυμεί επίσης να διατηρηθεί τουλάχιστον το 4% του προϋπολογισμού της ΚΓΠ για τους νεοεισερχόμενους, λέγοντας ότι το 45% των Γάλλων αγροτών θα έχουν φτάσει την ηλικία συνταξιοδότησης έως το 2027.

Οι διαμαρτυρίες του Ile de France ακολούθησαν προηγούμενες διαδηλώσεις στις γαλλικές πόλεις Clermont-Ferrand και Lyon, με τρακτέρ που χρησιμοποιούνται για να ισοπεδώσουν τους λαμπτήρες και να απλώσουν την κοπριά στους δρόμους.

Το πρώτο από αυτά προσέλκυσε περισσότερους από 2.000 παραγωγούς και 400 τρακτέρ, σύμφωνα με εκθέσεις πρακτορείων, με κυβερνητικές προτάσεις για φορολόγηση της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων και αύξηση της έκτασης της βιολογικής παραγωγής, η κύρια αιτία του θυμού τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts