Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Ταμείο μικροπιστώσεων για αγρότες λόγω εμπάργκο Τραπεζών προανήγγειλε ο Λιβανός

Ταμείο μικροπιστώσεων για αγρότες λόγω εμπάργκο Τραπεζών προανήγγειλε ο Λιβανός

Αγροτικά Νέα 🕔November 19, 2021

Την ίδρυση νέου Ταμείου παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς οι Τράπεζες δεν διευκολύνουν τη χρηματοδότηση επενδύσεων αγροτών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός.

Σε ομιλία του στο 7ο συνέδριο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που διοργάνωσε, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ),

Σκοπός του εν λόγω συνεδρίου ήταν να αναδείξει τα αποτελέσματα, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 καθώς και να καθορίσει περαιτέρω τις κατευθύνσεις πολιτικής για τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων στο πλαίσιο των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ίδρυση του νέου Ταμείου κρίνεται αναγκαία καθώς οι Τράπεζες δεν έχουν προωθήσει, όπως θα όφειλαν, τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 480 εκατ. ευρώ, το οποίο λειτουργεί τους τελευταίους εννέα μήνες.

Στο διάστημα αυτό, παρά την αυξημένη ζήτηση, η προσφορά εκ μέρους των τραπεζών άρχισε να αποτυπώνεται σαφώς με πιο αργούς ρυθμούς από τους επιδιωκόμενους.

«Απαιτείται από τις τράπεζες ακόμα περισσότερη προώθηση του εργαλείου, αλλά και γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων.

Πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Να εμπιστευθούν την αγροτική παραγωγή, τους αγρότες και τους παραγωγούς, να έλθουν μαζί μας και να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί.

Παγκοσμίως- και για την Ελλάδα- η ανάλυση δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του χώρου.

Αξίζει, όμως, να τονίσουμε ότι η πραγματοποίηση των επενδύσεων από τη στιγμή που εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους είναι εξαιρετικά ταχεία», είπε ο κ. Λιβανός, ο οποίος αναγνώρισε ότι στους εννέα μήνες έχουν γίνει μικρές αλλά σημαντικές επενδύσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr