Η συγκεκριμένη ποικιλία, που καλλιεργείται και στην Ισπανία, έχει τις περισσότερες εκτάσεις εδώ, στη βόρεια Κυνουρία Αρκαδίας.

Εξαιρετική η φετινή χρονιά για την ελιά γίγας Δολιανών, τη γνωστή και ως Γαϊδουροελιά, καθώς και μείωση παραγωγής δεν υπάρχει και η ποιότητα είναι εξαιρετική, ενώ μετά από πολλά έτη, ανταμείβεται με μια δίκαιη τιμή και ο παραγωγός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές παραγωγού για την κατηγορία των 80-90 τεμαχίων στο κιλό, φθάνουν φέτος στα 1,60 ευρώ, όταν πέρσι ήταν μόλις 85 λεπτά. Πιο ακριβά πληρώνονται τα πιο χοντρά νούμερα των 55 τεμαχίων, που είναι όμως λίγα φέτος, αλλά και κάθε χρόνο.

Ενδεικτικό της δυναμικής της τιμής γενικώς της επιτραπέζιας ελιάς φέτος, το γεγονός, ότι ακόμα και τα ψιλά κομμάτια (140-150 τεμάχια στο κιλό), που συνήθως ελαιοποιούνται, πληρώθηκαν στον παραγωγό ακόμα και 1,30 ευρώ το κιλό.

Σημειωτέον ότι η Γαϊδουροελιά καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην Αρκαδία και δη στη βόρεια Κυνουρία, με το συνολικό τονάζ να ξεπερνά τους 3.000 με 4.000 τόνους ετησίως.

Μια οργανωμένη παραγωγός στη βόρεια Κυνουρία που καλλιεργεί 90 στρέμματα με ελιά τέτοιας ποικιλίας είναι η Γεωργία Ζέρβα Μπουτσιάνη, η οποία μιλώντας στον ΑγροΤύπο έκανε λόγο για μια πολύ ικανοποιητική σεζόν, από άποψη αποδόσεων, ποιότητας αλλά και τιμών.

Η ίδια μπορεί να μην πουλάει νωπό το προϊόν που παράγει (συνολικά 35 τόνους μάζεψε φέτος), όμως κάνει τυποποίηση και εμπορία μετέπειτα μόνη της.

Η συγκομιδή της εν λόγω ελιάς στην Αρκαδία ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο καθώς άρχισε στο ξεκίνημα του Οκτώβρη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τέτοιες ελιές καλλιεργούνται, λίγες βέβαια και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως στο Άργος για παράδειγμα.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts