Το πόσο θα «πονέσει» η κατάργηση του πρασινίσµατος που εφαρµοζόταν ανέξοδα και χωρίς προβλήµατα έως σήµερα, τη σηµασία που αποκτά η αναδιανεµητική ενίσχυση στην κτηνοτροφία αλλά και τη σηµαντική βοήθεια από τη συνδεδεµένη στο καλαµπόκι, αναδεικνύουν τα παραδείγµατα από 10 ενδεικτικές εκµεταλλεύσεις της ελληνικής επικράτειας.

 

Σ’ αυτά συγκρίνονται οι άµεσες επιδοτήσεις µεταξύ 2022 και 2023  (βλ. πίνακα) και η διαφορά των ποσών ανάµεσα στα δύο έτη. Για το 2023 δεν υπολογίζεται καθόλου το νέο πρασίνισµα, καθώς είναι υπόθεση της κάθε εκµετάλλευσης σε πόσα έξοδα θα µπει για να λάβει τη σχετική επιδότηση. Παρακάτω, αναλύονται τα σχετικά παραδείγµατα:

Το βαµβάκι και η… απονιτροποίηση

Από τα παραπάνω παραδείγµατα τις µεγαλύτερες απώλειες θα έχει η «Εκµετάλλευση 1» του βαµβακοκαλλιεργητή. Συνολικά απώλειες 6.849 ευρώ, δηλαδή 19 ευρώ το στρέµµα που πρέπει να τα ψάξει από το πρασίνισµα. Οι απώλειες οφείλονται στο σύνολό τους από τη µείωση της αξίας δικαιωµάτων. Εδώ να σηµειωθεί κάτι που δεν είναι στα παραδείγµατα: Στο βαµβάκι πολλές εκµεταλλεύσεις λάµβαναν πριµ απονιτροποίησης ύψους 60 ευρώ το στρέµµα από το ΠΑΑ. Το 2022 είναι η τελευταία χρονιά για την 1η προκήρυξη, ενώ αυτό κόβεται το 2024 για την 3 προκήρυξη. Μετά δεν έχει άλλο τέτοιο πρόγραµµα που η αλήθεια είναι πως έχει βοηθήσει αρκετές εκµεταλλεύσεις.

Σκληρό σιτάρι και συµπύρηνο

Στο σκληρό σιτάρι τώρα η «Εκµετάλλευση 2» διαθέτει αρκετά µικρή έκταση 90 στρεµµάτων και χαµηλά δικαιώµατα, ως εκ τούτου, το 2023 λόγω της αναδιανεµητικής και της αύξησης της συνδεδεµένης ενίσχυσης στα 10 ευρώ το στρέµµα θα δει τις επιδοτήσεις αυξηµένες κατά 630 ευρώ στο σύνολο. Και αυτό χωρίς να συµµετάσχει σε οποιαδήποτε δράση από το νέο πρασίνισµα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts