Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών στο Δήμο Αγιάς.

 

 

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαρίνος, επισημαίνονται τα εξής:

«Είναι γνωστό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών κάτω του κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Ιδιαίτερα στο δήμο Αγιάς, η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια καλλιέργεια και αφορά πολλούς μικρούς αγρότες με μικρές εκτάσεις. Το προηγούμενο διάστημα, μετά από τις μαζικές κινητοποιήσεις των μηλοπαραγωγών από όλη τη χώρα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και πως έως την 15/12/2022 θα υπήρχε σχετική ανακοίνωση.

Ήδη βρισκόμαστε στα τέλη του Δεκέμβρη και καμία ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει, ούτε βέβαια η δρομολόγηση διάθεσης κάποιων ποσών. Ως εκ τούτου, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία και η αγανάκτηση των μηλοπαραγωγών για την καθυστέρηση τόσο της ανακοίνωσης για συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα, όσο και για την απουσία χρονοδιαγράμματος για την καταβολή των χρημάτων. Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί σε αδιέξοδα, αφού δεν έχουν εισόδημα, τα χρέη διογκώνονται και συγχρόνως εμποδίζονται να προχωρήσουν στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούν έξοδα ( κλάδεμα κ.λ.π) αλλά και να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Άμεσα να ανακοινώσει το ποσό κάλυψης ανά στρέμμα των μηλοπαραγωγών.

– Να υπάρξει άμεση καταβολή των χρημάτων, που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι αγρότες και το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του».

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts