olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Τα μικρά μεγέθη που παρατηρούνται στη φετινή παραγωγή της ελιάς Καλαμών, δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τις εμπορικές προοπτικές του προϊόντος, σε μια χρονιά με πλούσιο και ποιοτικό καρπό στα δέντρα, με τη μεταποίηση να κατευθύνει τους παραγωγούς στην αποθήκευση των ψιλών κομματιών στις κάδες, για μεταγενέστερη επαναξιολόγηση της κατάστασης.

 

 

Δεν αποκλείεται τα αυξημένα κόστη αποθήκευσης και συντήρησης του καρπού εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης, να υπαγορεύουν ως ένα βαθμό αυτήν την κατεύθυνση που ακούγεται ότι δίνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στους παραγωγούς. Πρόκειται άλλωστε για μια αντιφατική προτροπή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πολύ πρόσφατα ένα βασικό σημείο τριβής ανάμεσα σε παραγωγούς και μεταποιητές ήταν η αποθήκευση των ελιών από τους παραγωγούς για κάποιους μήνες, προσδοκώντας σε βελτίωση των τιμών, με τους πρώτους να αμφισβητούν την τεχνογνωσία και τις συνθήκες στις οποίες γινόταν η πρώτη ζύμωση της ελιάς.

Βέβαια, πλέον δίνονται οδηγίες για σωστή συντήρηση των ελιών, αφού η μεταποίηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές να επεκταθεί και στα ψιλά, άνω των 300 κομματιών μεγέθη, τους επόμενους μήνες. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και το σενάριο που μιλά για μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους αποθήκευσης και αρχικής επεξεργασίας του καρπού.

Πάντως, οι τιμές που ακούγονται στην αγορά φαίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, με τον βασικό τεμαχισμό, των 200 κομματίων να απορροφάται με αξιοσημείωτη ζήτηση στα 1,50 ευρώ το κιλό, όσο τα 140 κομμάτια, γίνονται ανάρπαστα στα 2,10 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts