Η Επιτροπή ενέκρινε το «Κατσικάκι Λήμνου/Katsikaki Limnou» (κρέας) από την Ελλάδα σαν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

 

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, αυτό το κρέας παράγεται από κατσικάκια που γεννήθηκαν στα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, στα βορειοανατολικά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό τα κατσικάκια γεννιούνται από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θηλάζουν για περίοδο 45-60 ημέρες.

Μετά τον απογαλακτισμό μεσολαβεί συνήθως μία περίοδος ενός έως δύο μηνών (που συμπίπτει με τους εαρινούς μήνες) όπου τα κατσικάκια βόσκουν μαζί με τις ενήλικες αίγες.

Οι εκτροφές αιγών στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο αφορούν σε ντόπιους πληθυσμούς αιγών που έχουν προέλθει από τυχαίες διασταυρώσεις της, αυτόχθονης στον ελλαδικό χώρο, φυλής της Εγχώριας Αίγας (Capra prisca).

Πρόκειται για αίγες μικρόσωμες, προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα και στο περιβάλλον των νήσων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Η διατροφή των αιγών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Στην διατροφή των αιγών χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικά μείγματα, που περιλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, προϊόντα που προέρχονται από δημητριακούς καρπούς, καρπούς ψυχανθών, άχυρο δημητριακών (κυρίως σκληρού σίτου), τριφύλλι, προϊόντα ελαιούχων σπερμάτων, που παράγονται κυρίως στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου/Katsikaki Limnou» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ερίφια που γεννιούνται, εκτρέφονται και σφάζονται εντός της οριοθετημένης ζώνης. Στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη έχουν γεννηθεί και εκτραφεί και οι πατρογονικές αίγες.

Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό (εδώ)

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts