Με ένα πλέγμα εξαγγελιών και απολογισμού εξελίχθηκε η 2ωρη συνέντευξη τύπου του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεγάλη είδηση δεν υπήρξε, ωστόσο η τελική κρίση ανήκει στους άμεσα ενδιαφερόμενους και εν προκειμένω στους αγρότες.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η αξία κρύβεται στα όσα αναφέρθηκαν στο περιθώριο των ανακοινώσεων, όπως για παράδειγμα:

  • η υιοθέτηση του σεναρίου της πλήρους εσωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ,
  • η αναζήτηση συμμαχιών για την αποτροπή της εξωτερικής σύγκλισης
  • η μετατροπή του Αγροτικού Ταμείου Εγγυήσεων σε αναπτυξιακή τράπεζα
  • η επένδυση των νέων αγροτών σε όλο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας

Όσον αφορά στα τρέχοντα ζητήματα ο υπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει το αγροτικό στίγμα της κυβέρνησης λίγο πριν την κάλπη, χαιρετίζοντας την συμβολή της διοίκησης στην ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για 32 υπό χρηματοδότηση έργων υποδομών στις περιφέρειες. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τα αρδευτικά έργα (ταμιευτήρες και δίκτυα) συνολικού ύψους 448 εκατ. ευρώ

Ο Υπουργός ανέφερε πως θα δοθούν κρατικές ενισχύσεις για καταστροφές

Ακολούθως τονίστηκαν οι δράσεις για σημαντικά έργα του ΠΑΑ όπως το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, τα έργα Μεταποίησης με υπερδέσμευση ύψους 405 εκατ. ευρώ και οι αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης που μάλλον καθυστερούν.

Απομένουν οι προκηρύξεις για τα δασικά και το πρόγραμμα των αγροτικών συμβουλών.

Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοσιεύεται ο οριστικός πίνακας κατατάξεων για το Μέτρο 4.3.1 που αφορά τα δημόσια αρδευτικά έργα. Συνολικά είναι 32 έργα, προϋπολογισμού 448.673.000 ευρώ.

  1. Εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας των 32 αγροτικών έργων υποδομής που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημασία έχει το γεγονός ότι βαρύτητα έχει δοθεί στα εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικά δίκτυα κ.ά.), ώστε οι υφιστάμενες υποδομές (π.χ. φράγματα) να καταστούν λειτουργικές και να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 448,6 εκατ. ευρώ.
  2. Δεσμεύονται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.
  3. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για το Μέτρο της ενίσχυσης της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων: Εντάσσονται συνολικά 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των παλιών.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts