Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου και αγρότες της Κρήτης συναντώνται την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου και αγρότες της Κρήτης συναντώνται την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Αγροτικά Νέα 🕔November 3, 2021

Μετά τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας όλων των παραγωγικών περιοχών της Πελοποννήσου, που ήδη έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να διαδηλώσουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, μπροστά από την Βουλή, στην Αθήνα με αίτημα την κρατική παρέμβαση για απόσυρση των αποθεμάτων του προϊόντος που έμειναν αδιάθετα λόγω της πανδημίας, σε αντίστοιχη απόφαση κατέληξαν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης.

 

Αναλυτικότερα, για μαζική “απόβαση” στον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής την Παρασκευή το πρωί, και μεταφορά των κινητοποιήσεών στους δρόμους της Αθήνας αποφάσισαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια σύσκεψης το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών, κτηνοτρόφων και συνεταιριστών από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι, που συναντήθηκαν στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου.

Σε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με αγροτοσυνδικαλιστικούς και κτηνοτροφικούς φορείς από την υπόλοιπη Κρήτη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει από το πρωί της ίδιας ημέρας από Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους και κατέλαβαν την τοπική Διεύθυνση Δασών, προαναγγέλλοντας κινητοποίηση διαρκείας.

Όπως αναφέρθηκε, αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις προκαταβολές των επιδοτήσεων, τα προβλήματα στους δασικούς χάρτες και τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο, όπως σημειώνουν, λόγω απόστασης, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν τεταμένο, καθώς η αντίδραση κτηνοτρόφων και αγροτών στο “κούρεμα” για διάφορους λόγους της ενιαίας ενίσχυσης ήταν οργίλη.

Για τους περισσότερους ήταν “το κερασάκι στην τούρτα” στην πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και καθιστούν, όπως λένε, μη βιώσιμη την παραμονή τους στα χωράφια και στις στάνες τους. “Δεν πάει άλλο.

Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επικεφαλής της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό ανασυγκρότηση Κτηνοτροφικού Συλλόγου νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί για τους κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους κατά 40%-50%, την ώρα που οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές και συχνά τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των παραγωγών μέσα από τα De Minimis, όπως ζητούν οι αγροτοκτηνοτροφικοί φορείς.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agro24.gr