Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Λεμόνια: Από 50 μέχρι 80 λεπτά η τιμή, καλές ποιότητες αναδεικνύουν το ελληνικό προϊόν

Λεμόνια: Από 50 μέχρι 80 λεπτά η τιμή, καλές ποιότητες αναδεικνύουν το ελληνικό προϊόν

Αγροτικά Νέα 🕔November 2, 2021

Η παραγωγή των λεμονιών είναι σημαντικά μειωμένη φέτος ωστόσο η εγχώρια ζήτηση φαίνεται ότι καλύπτεται με τις αυξημένες εισαγωγές οι οποίες γίνονται με προϊόντα κατώτερης ποιότητας.

Ξεκίνησε η συγκομιδή των λεμονιών στην περιοχή του Κιάτου Κορυνθίας, όπως μας λέει ο κ. Γεώργας Χρήστος, πρόεδρος του ΑΣ Κιάτου. «Αυτήν την στιγμή έχει συγκομισθεί το 20% της συνολικής παραγωγής με τον κύριο όγκο να αναμένεται από αρχές Δεκεμβρίου.

Εκτιμάται μείωση 30% συγκριτικά με την περσινή παραγωγή η οποία ήταν ικανοποιητική. Η μείωση οφείλεται στις ακραίες καιρικές μεταβολές, δηλαδή στους παγετούς του Απριλίου και στους καύσωνες μεγάλης διάρκειας κατά τη θερινή περίοδο. Οι ποικιλίες που συγκομίζονται είναι η Ιντερντονάτο και η Μαγληνή.

Η τιμή παραγωγού σήμερα είναι στα 50 λεπτά το κιλό, ενδέχεται όμως, όπως ακούγεται στην αγορά, να υπάρχει μείωση εξαιτίας των αυξημένων εισαγωγών που γίνονται από την Τουρκία.

Καλλιεργητικά, ήταν μία δύσκολη χρονιά. Εκτός από τις καιρικές συνθήκες, στην περιοχή εμφανίσθηκε ο κόκκινος τετράνυχος (Panonychus cirti) πριν ένα μισή μήνα.

Το συγκεκριμένο ακάρι είχε να φανεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ακόμα ευνοούν τον αυξημένο του πληθυσμό και η αντιμετώπισή του, η οποία γίνεται με χημικά μέσα, είναι πολύ δύσκολη».

Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο γεωπόνος κ. Κόζης Αριστείδης κάνει λόγο για ικανοποιητική απορρόφηση των λεμονιών από την τοπική αγορά. «Αυτήν την περίοδο γίνεται η συγκομιδή των όψιμων ποικιλιών, Βακάλου, Ιντερντονάτο και της Κυπριακής ποικιλίας λεμονιών Λαπήθου, οι οποίες έχουν και το πιο μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.

Η συγκομιδή ξεκίνησε από τα μέσα καλοκαιριού και ολοκληρώνεται τώρα. Στην Κρήτη, η παραγωγή λεμονιών γίνεται στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Οι τιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τώρα είναι πολύ ικανοποιητικές. Αυτές τις μέρες οι τιμές παραγωγού είναι στα 60 – 80 λεπτά το κιλό.

Η ζήτηση φέτος ήταν ανοδική λόγω του αυξημένου τουρισμού, των ξενοδοχείων και της ανοιχτής εστίασης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου : https://www.agrotypos.gr