Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στην τιμή των ιταλικών σιταριών στις αγορές εμπορευμάτων της γειτονικής χώρας. Πολύ ακριβά είναι δε και τα ναύλα μεταφοράς για το σιτάρι από τον Καναδά!

Ο τελευταίος τιμοκατάλογος του εμπορικού επιμελητηρίου της Μπολόνια, που δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δίνει το ιταλικό fino σκληρό σιτάρι – με ελάχιστες πρωτεΐνες σε ποσοστό 13% και ειδικό βάρος 80 κιλά ανά 100 λίτρα, με παράδοση στη Μπολόνια – στα 497 ευρώ ανά τόνο έως 501 ευρώ, αυξημένο κατά 10 ευρώ ανά τόνο σε σχέση με τις τιμές τις 23ης Σεπτεμβρίου.

Στον Καναδά σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη των εγχώριων τιμών του σκληρού σίτου για ζυμαρικά, οι οποίες ωστόσο δεν επηρεάζουν πολύ τις ελεύθερες τιμές εξαγωγής επί του σκάφους (FoB). Αλλά η έκπληξη βρίσκεται στις θεωρητικές τιμές ασφάλισης κόστους και μεταφοράς εμπορευμάτων (CIF) συμπεριλαμβανομένων των ναύλων: Εκφρασμένες σε δολάρια ΗΠΑ, είναι πολύ υψηλές – σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανάπτυξης Σιταριού της επαρχίας του Σασκατσουάν στις 27 Σεπτεμβρίου – για να συμφέρει η «εξαγωγή στην ΕΕ, και ιδίως στην Ιταλία».

Μια άτυπη διακοπή των καναδικών εξαγωγών που – ούτε καν ανακοινώθηκε – έχει ήδη «φανεί» στην ιταλική αγορά: Όλες οι τιμές εισαγόμενου σκληρού σίτου παραμένουν σταθερές, αλλά όλες οι τιμές των ιταλικών χρηματιστηρίων εμπορευμάτων για το εγχώριο σκληρό σιτάρι αυξάνονται, εκτός από το Μιλάνο.

Σικάγο: Κέρδισαν κι άλλες «θέσεις» τα συμβόλαια σκληρού σίτου αυτή την εβδομάδα

Ο Δείκτης Τιμών Σκληρού Σίτου στο Χρηματιστήριο του Σικάγο για τρίμηνες συμβάσεις και πληρωμή σε μετρητά ανήλθε σε 1342,86 μονάδες στις 28 Σεπτεμβρίου και σε 1351,47 μονάδες στις 30 Σεπτεμβρίου, μια αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι η αγορά επανήλθε στην ανάπτυξη, μετά το τέλος του κύματος πωλήσεων πριν από δύο εβδομάδες, που ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των εμπόρων να αποκτήσουν ρευστότητα για να καλύψουν προηγούμενες συμβάσεις αγοραπωλησίας.

Διαβάστε την συνεχεία του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts