Πανηγυρικά έληξε ο διαγωνισμός της ΕΑΣ Ορεστιάδας για τα σκληρά σιτάρια της φετινής εσοδείας, με την τιμή να απογειώνεται στα 367 ευρώ ο τόνος, πράγμα που σημαίνει τελική εκκαθάριση για τους παραγωγούς στα 34,5 λεπτά το κιλό.

 

Στα 367 ευρώ ο τόνος  πούλησε τα σκληρά  σιτάρια η Ορεστιάδα,  στα 34,5 λεπτά τελική  εκκαθάριση, οι Μύλοι  Σόγιας οι πλειοδότες

Η διοίκηση επέλεξε να διαθέσει το σύνολο της διαθέσιμης ποσότητας που είχε παραλάβει φέτος από τους παραγωγούς και ανέρχεται σε 26.000 τόνους. Πλειοδότης για τη συγκεκριμένη ποσότητα ανακηρύχθηκε η εταιρεία Μύλοι Σόγιας.

Στον ίδιο διαγωνισμό διατέθηκαν και 4.000 τόνοι μαλακό σιτάρι, όχι κορυφαίας ποιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, η οποία διατέθηκε τελικά με τιμή 210,5 ευρώ ο τόνος, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική εκκαθάριση για τον παραγωγό είναι 19,5 λεπτά το κιλό. Εδώ πλειοδότης ανακηρύχθηκε ο εμπορικός οίκος Μάρκου.

Δεν μπήκαν στη διαγωνιστική διαδικασία και δεν θα διατεθούν άμεσα τα κριθάρια και σιτοκρίθαρα της Ένωσης, μια ποσότητα περίπου 150 τόνων τα οποία, όπως δηλώνει στο Agronews o πρόεδρος της οργάνωσης, Λάμπρος Κουμπρίδης, θα καλοπουληθούν κι’ αυτά στην ώρα τους. Στις προσφορές που θα λάβει η ΕΑΣ Ορεστιάδας την Τετάρτη 19 Ιουλίου, μετατοπίζεται το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι. Οι πληροφορίες θέλουν την εν λόγω οργάνωση να έχει απευθύνει πρόσκληση προς το εμπόριο, αναμένοντας προσφορές για την πώληση 25.000 τόνων σκληρό σιτάρι και άλλων περίπου 4.000 τόνων μαλακό, φετινής σοδειάς.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι προσκλήσεις που απευθύνει η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και συνήθως αποβαίνουν προς όφελος των τιμών παραγωγού. Αυτή τη φορά η όλη διαδικασία παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ληφθεί υπόψη ότι ο χρόνος κατά τον οποίο διεξάγεται μοιάζει να είναι ευνοϊκός για τις τιμές παραγωγού, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα η αύξηση τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στα μεγάλα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα ξεπέρασε τα 50 ευρώ ο τόνος. Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε με τον διαγωνισμό της Τυνησίας (387 ευρώ ο τόνος), ακολούθησε η Φότζια (385 ευρώ ο τόνος) για να ανακοινωθεί στη συνέχεια η βελτίωση της συμφωνίας του ΑΣΟ Πλατυκάμπου (320 ευρώ ο τόνος – 300 ευρώ καθαρά για τους παραγωγούς μέλη). Ανοδική τροχιά ακολουθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι τιμές τις οποίες βλέπουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα σκληρά σιτάρια του Καναδά. Στο μεταξύ τη Δευτέρα, δόθηκε τέλος στη συμφωνία της Ρωσίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που φαίνεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις συνθήκες στη διεθνή αγορά και ήδη οδήγηση σε νέα άνοδο τιμών τα διεθνή χρηματιστήρια σιτηρών. Είναι πάντως σαφές ότι οι εξελίξεις αυτές διεθνώς, έχουν βγάλει στην ουσία εκτός παιχνιδιού τις εγχώριες, μάλλον μικρής εμβέλειας, εμπορικής επιχειρήσεις οι οποίες αρχές του καλοκαιριού και λίγο πριν ξεκινήσουν τ’ αλώνια, είχαν επιχειρήσει να χαμηλώσουν τον πήχη για τις τιμές παραγωγού και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην εσωτερική αγορά. Μ’ αυτή την έννοια, στη διαγωνιστική διαδικασία της Ορεστιάδας έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο το επίπεδο των προσφορών που θα υποβληθούν αλλά και το φάσμα των ενδιαφερομένων που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Οι πληροφορίες θέλουν τα φετινά σιτάρια του Έβρου να παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ποιότητα, καθώς η βροχές του Μαίου και των πρώτων ημερών του Ιουνίου ήταν πολύ λιγότερες απ’ ότι στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, κάτι που δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού.

Προέλευση Άρθρου: https://www.agronews.gr

 

Recommended Posts