«Ένα πρωτοποριακό εργαλείο για µικροπιστώσεις, µε χαμηλό επιτόκιο, το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας αυτή την περίοδο, θα είναι στην διάθεση των αγροτών  τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δυσαναπλήρωτο κενό στη χρηµατοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας από το ξεπούλημά της Αγροτικής Τράπεζας από την προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης, σε συνέντευξή του στον «Αγρότη» του Έθνους στις 23 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα µπλόκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Στ. Αραχωβίτης, επαναλαµβάνει ότι τα προβλήµατα δεν λύνονται µε ανέξοδους λαϊκισµούς, ούτε µε συνθήµατα. Μιλώντας στον «Αγρότη» αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτές τις κεραίες, ακούει τους αγρότες και ήδη έχει λάβει πρωτοβουλίες για τη µείωση του κόστους παραγωγής, ενώ προαναγγέλλει «και άλλα µέτρα, που αυτήν τη στιγµή δεν µπορούµε ακόµα να ανακοινώσουµε».

Σύµφωνα µε τον κ. Αραχωβίτη, το 2018 χορηγήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισµό περίπου 62 εκατ. Ευρώ ενισχύσεις de minimis, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε, όσο τα περιθώρια το επιτρέπουν, να στηρίζουµε καλλιέργειες και εκτροφές που πραγματικά επλήγησαν από ακραία φαινόµενα του καιρού και της αγοράς». Όσον αφορά την αναγκαία τόνωση της οικονομικής ρευστότητας στον αγροτικό τομέα. Μιλά για «το πρωτοποριακό εργαλείο για µικροπιστώσεις, µε χαµηλό επιτόκιο, που επεξεργαζόµαστε αυτήν την περίοδο, ώστε να είναι διαθέσιµο τους επόµενους µήνες».

Yποστηρίζει, επίσης, πως η αναβίωση των συνεταιρισμών μπορεί να δώσει σαφή πλεονεκτήµατα στους µικρούς παραγωγούς έναντι των µεγάλων εκµεταλλεύσεων. Και επισηµαίνει ότι λόγω των θετικών επιπέδων απορρόφησης και πληρωµών του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η χώρα µας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, ύψους 253 εκατ. Ευρώ, από το αποθεµατικό επίδοσης που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts