σιτάρι

Στις προσφορές που θα λάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση»

Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, έχει στραφεί το ενδιαφέρον των παραγωγών σιτηρών, καθώς στις 12.00 λήγει ο διαγωνισμός που έχει ανακοινώσει για την πώληση 25.000 τόνων (+/- 10%) σκληρού σίτου και 4.000 τόνων (+/- 10%) μαλακού σίτου εσοδείας 2023.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι προσκλήσεις που απευθύνει η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και συνήθως αποβαίνουν προς όφελος των τιμών παραγωγού.

Επί του θέματος ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΑΣ, στην οποία είναι μέλος η οργάνωσή του, ανέφερε τα εξής:

«Προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι για αγορά, που ανέρχονται σε αρκετές εταιρείες, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι και σήμερα στις 12.00. «Στόχος μας είναι να πάρουμε την καλύτερη τιμή της αγοράς για να επιτευχθεί και καλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς – μέλη του συνεταιρισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού προέβη σε έναν απολογισμό για τη φετινή χρονιά. «Ξεκινήσαμε με δύσκολες συνθήκες και με κακούς οιωνούς, με τις προτεινόμενες αρχικά τιμές σιταριού να ανέρχονται στα 0,23- 0,24 – 0,25 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν και ο δείκτης στη Φότζια την περασμένη βδομάδα, μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλάμε για καλύτερες τιμές στην πράξη. Επιπλέον, οι συνάδελφοί μας στον Πλατύκαμπο, έκαναν ένα σημαντικό βήμα με την πώληση των ποσοτήτων και την τιμή να διαμορφώνεται στα 320 ευρώ/ τόνο (0,32 λεπτά/κιλό). Παράλληλα, βλέποντας πως στην Τυνησία έγιναν συμβόλαια με 387 ευρώ/τόνο σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό, στοχεύοντας σε μια καλύτερη τιμή» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας.

Κρίση στις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

Επιπλέον, ανέφερε πως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως «κυνική κίνηση» την ως άνω απόφαση της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας για τις φτωχές χώρες.

Επίσης, ανέφερε πως ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Δευτέρα (18/07) συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συνεργαστούν για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο.

Κλείνοντας, ο κ. Κουμπρίδης αναφερόμενος στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και στους στόχους που θα πρέπει να θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε πως αρχικά θα πρέπει να γίνουν σημαντικές ενέργειες, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και παράλληλα η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τους παραγωγούς, καθώς σύμφωνα με μελέτη που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη ηγεσία, είχε παρατηρηθεί αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο μείωσε το εισόδημα των παραγωγών και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα αντιστάθμισης.

Προέλευση Άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts