Ακτινίδια

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ Μιλάνου) της Ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, σε εθνικό επίπεδο, µε βάσει εκτιµήσεις της CSO Italy

(Συνεταιρισµός παραγωγών φρούτων και λαχανικών Ιταλίας) οι καλλιεργούµενες εκτάσεις το 2019 (άνω των 3 ετών) ακτινιδίων στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 249.000 στρέμματα, παρουσιάζοντας µείωση της τάξεως του -2% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Οι καλλιεργούµενες εκτάσεις πράσινων ακτινιδίων το τρέχον έτος, ανέρχονται σε 212.000 στρέμματα, παρουσιάζοντας µείωση της τάξεως του -5% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Στις κυριότερες περιφέρειες παραγωγής ακτινιδίου της χώρας υπήρξε µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, κυρίως λόγω της ασθένειας moria. Εκτιµάται ότι πάνω από το 25% της παραγωγής έχει επηρεαστεί από την συγκεκριµένη ασθένεια και οι ζηµίες θα ξεπεράσουν τα 300 εκ. ευρώ.

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στις περιφέρειες Veneto, Piemonte, Emilia Romagna και Friuli, ενώ άρχισε να εµφανίζεται και στις περιφέρειες του νότου, όπως το Lazio και η Calabria

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, κ. Σάββας Παστόπουλος, που ασχολείται ενεργά μεταξύ άλλων και με το ακτινίδιο, από την Ιταλία προκύπτει ότι το σύνδρομο αυτό δεν έχει ακόμα τουλάχιστον αποδοθεί σε κάποιο παθογόνο, αλλά πιθανόν να σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα με τις πάρα πολλές βροχοπτώσεις στη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν αρχικά μαρασμό των φύλλων που ακολουθείται από μια ολική και ξαφνική κατάρρευση των φυτών, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μαραμένα φύλλα πέφτουν και οι κύριες και δευτερεύουσες ρίζες τροφοδοσίας εμφανίζονται σάπιες, μερικές φορές δε παρουσιάζουν αποχρωματισμό με κοκκινωπό καφέ.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις κίτρινου (gold) ακτινιδίου (G3, Jintao, Jinyang, Soreli, Dori) συνεχίζουν την αυξητική πορεία που κατέγραφαν τα προηγούµενα έτη (28.000 στρέμματα το 2018 και άνω των 36.000 στρεμμάτων το 2019, αύξηση της τάξεως του 27%).

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται περισσότερο σήµερα είναι οι εξής: – Πράσινα Ακτινίδια: Green angel cm 2018, Hayward, Hayward clone 8, Summer 3373 Summerkiwi, Super Bo-Erica, Tuscia, Z5Z6 – Κίτρινα Ακτινίδια: Dori AC1536, Jinyan, Jintao Jingold, Soreli, Zespri Sun Gold Zesy 002 (Gold3) – Κόκκινα Ακτινίδια: Dong Hong Oriental Red, Enza Red RS1 (Sun Red 1, Honyang, Red Sun), HFR18. Η παραγωγή ακτινιδίων στην Ιταλία σταµατά περίπου για 4 µήνες, την περίοδο Απριλίου – Ιουλίου. Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της Ιταλίας, στο Β. Ηµισφαίριο είναι η Ελλάδα µε παραγωγή που αγγίζει τους 220.000 τόνους, η Γαλλία µε 55.000 τόνους, η Πορτογαλία µε 27.000 τόνους και η Ισπανία µε παραγωγή πάνω από 18.000 τόνους το 2019.

Σηµειώνεται ότι, η αύξηση της παραγωγής στην Καλιφόρνια (+3% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος) δεν επηρεάζει τις εξαγωγές της Ιταλίας καθώς διατίθεται κυρίως στις ΗΠΑ και κάποιες µικρές ποσότητες στο Μεξικό, τον Καναδά και την Ταϊβάν.

Καταναλωτικές συνήθειες

Από έρευνα µας στα supermarket ESSELUNGA και CARREFOUR της Λοµβαρδίας διαπιστώσαµε ότι: -οι καταναλωτές έχουν επιλογή να αγοράσουν τα πράσινα ακτινίδια είτε χύµα προς 6,48ευρώ το κιλό, είτε σε συσκευασία των 950 γραμμαρίων/4,23 ευρώ (συσκευασία, ιδιωτική ετικέτα ESSELUNGA), είτε σε συσκευασία των 4 ακτινιδίων σε τιµές από 2,69 ευρώ έως 3,29 ευρώ αντίστοιχα (ESSELUNGA –CARREFOUR/συσκευασία της εταιρείας Zespri). -αναφορικά µε τα κίτρινα ακτινίδια (gold) πωλούνται στη λιανική από 4,58 ευρώ/500 γραμμάρια έως 3,98 ευρώ/500 γραμμάρια (συσκευασία της εταιρείας Zespri). Τη θερινή περίοδο, η κύρια προµηθεύτρια χώρα ακτινιδίων της Ιταλίας είναι η Νέα Ζηλανδία, καταλήγει η έκθεση του γραφείου ΟΕΥ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts