σταφύλια

«Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» καλεί ιδιώτες και συνεταιριστές οινοποιούς και εμπόρους ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης,

ζητώντας να δοθούν «σοβαρές τιμές» στους παραγωγούς αμπελοοινικών προϊόντων, που φέτος κλυδωνίζονται οικονομικά, λόγω των προβλημάτων σε αμπελουργία και ελαιοκαλλιέργεια.

«Πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δυσκολεύονται ακόμη και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι τους. Δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν εργάτες για να τρυγήσουν. Ούτε λόγος για την πληρωμή λογαριασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου. Δίνοντας το περίγραμμα της φετινής χρονιάς είπε ότι φέτος, λόγω καιρικών φαινομένων, ζημιών και απογοήτευσης των αμπελουργών, δύσκολα η παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στον νομό Ηρακλείου θα ξεπεράσει τους 4.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν 11.000.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στα οινικά προϊόντα είναι ασφυκτικές. Λύση σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να δώσει η απόσταξη κρίσης, η οποία, ωστόσο, έχει καθυστερήσει και ασκούνται έντονες πιέσεις από συνεταιριστές και συνδικαλιστές να δοθούν τα χρήματα (με τη μορφή προκαταβολής ή άτοκου δανείου) άμεσα, πριν από τον τρύγο, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των οινοσταφύλων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts