χωραφι

Μία θέση τόσο στα κτηνοτροφικά σιτηρέσια όσο και στο οικογενειακό τραπέζι διεκδικεί η κινόα, ένα ψευτοδηµητριακό µε υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης (συνήθως 13-17%), µεγάλη αντοχή σε ξηροθερµικές συνθήκες καλλιέργειας και δίχως µεγάλες απαιτήσεις σε εισροές.

 

Πρόκειται για µία εναλλακτική αλλά και ιστορική καλλιέργεια που πριµοδοτείται µε 58,8 ευρώ ανά στρέµµα στη νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο του νέου πρασινίσµατος. Ενδεικτική της σηµασίας που έχει η κινόα ως καλλιέργεια διεθνώς αποτελεί η θέση του Παγκόσµιου Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας (FAO) πως πρόκειται για µία από τις δυνητικά κρίσιµες καλλιέργειες για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας τον 21ο αιώνα. Οι σπόροι Κινόας µαγειρεύονται όπως το ρύζι, δεν περιέχουν γλουτένη και είναι πλούσιοι σε βιταµίνες και ιχνοστοιχεία.

Ας σηµειωθεί πως έρευνες της τελευταίας διετίας έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα πως ολόκληρο το φυτό (Chenopodium quinoa), όχι µόνο οι σπόροι, θα µπορούσε να αξιοποιηθεί ξεραµένο σε κτηνοτροφικά σιτηρέσια προς αντικατάσταση κοινών ζωοτροφών. Πιο συγκεκριµένα, µελέτες έχουν αποδείξει πως το φυτό κινόας θα µπορούσε να υποκαταστήσει σε ποσοστό έως 45% το τριφύλλι στα σιτηρέσια.

Μεταξύ των εναλλακτικών καλλιεργειών που θα µπορούσαν να δοκιµαστούν στην Ελλάδα, η καλλιέργεια αυτή ξεχωρίζει λόγω του τεράστιου εύρους κλιµατικών συνθηκών στα οποία θα µπορούσε να καλλιεργηθεί αποτελεσµατικά, δίνοντας σταθερές αποδόσεις για δεδοµένο ύψος εισροών.

Την κινόα δεν την ανακάλυψαν πρόσφατα οι ειδικοί που εισηγούνται την πριµοδότηση εισαγωγής συγκεκριµένων ειδών, αφού η καλλιέργειά της έχει γνωρίσει µεγάλη άνθηση στη Λατινική Αµερική αλλά και σε ορισµένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η ∆ανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, ενώ καλλιεργείται και στη γειτονική µας Ιταλία. Στην Ευρώπη η πειραµατική καλλιέργειά της άρχισε το 1970 στην Αγγλία και τη Σουηδία και το 1990 σε ∆ανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts