Σαρωτικό πέρασμα και από τον κάμπο της λεκάνης της Πρέσπας, έκανε το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδος το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα φασολιών, το προϊόν «σήμα κατατεθέν» της περιοχής, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους περίπου 200 παραγωγούς και τις οικογένειές τους, που ασχολούνται με την καλλιέργεια, καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη προβληματική χρονιά.

«Έχουν πληγεί οι καλλιέργειες σε όλον τον κάμπο των Πρεσπών. Για 15-20 λεπτά ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ριπές του αέρα ήταν τρομερές και συνοδεύτηκαν με έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση», περιέγραψε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Φασολιού Πρέσπας «Ο Πελεκάνος», Κώστας Ναλμπαντίδης, τονίζοντας πως η περιοχή που χτυπήθηκε από το ακραίο καιρικό φαινόμενο πιάνει τα χωριά Λαιμός, Πύλη, Καλλιθέα, Άγιος Γερμανός, Πλατύ, Λευκώνας, Καρυές και Μικρολίμνη.

Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, όσα φυτά δεν είχαν προλάβει να πάρουν αρκετό ύψος και να φτάσουν περίπου τα 1,5 μέτρα, η δύναμη του ανέμου τα ισοπέδωσε, ρίχνοντας κάτω τις «πυραμίδες», ενώ ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα για τα φασόλια που ήταν σε προχωρημένο στάδιο. «Σε όσα ήταν πάνω από 1,5 μέτρα ύψος, είτε έσπασε καλάμια, είτε ξερίζωσε τα φυτά που ήταν στη βορινή πλευρά. Σε αυτά η ζημιά είναι πλέον στο 100%, γιατί δεν γίνεται να ξαναφυτευτούν», ανέφερε ο κ. Ναλμπαντίδης, προσθέτοντας ότι «στα υπόλοιπα γίνεται προσπάθεια να τα στηρίξουν εκ νέου οι παραγωγοί, αλλά είναι δύσκολο εγχείρημα.

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts