Πολύ ικανοποιημένοι οι αγρότες που επέλεξαν για μια ακόμα χρονιά να σπείρουν βαμβάκι και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ωστόσο όπως λένε το… ταμείο θα γίνει το φθινόπωρο με τις τιμές και τις αποδόσεις.

Η γενική εικόνα δείχνει ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά σε όλη τη χώρα, λίγοι μόνον παραγωγοί μένει να σπείρουν, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία για παράδειγμα όπου υπάρχουν βαμβακοχώραφα, οι αγρότες που έσπειραν είναι ήδη αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού, καθώς αρκετά ΤΟΕΒ δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζέστη που έρχεται από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιδράσει θετικά στα φυτά, που χρειάζονται πολλά νερά και υψηλές θερμοκρασίες.

Εδώ και είκοσι ημέρες έχει ολοκληρωθεί η σπορά βάμβακος στην Λάρισα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και πολύπειρος παραγωγός, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, τα φυτρώματα πάνε πολύ καλά, δεν παρατηρούνται προβλήματα στις καλλιέργειες και όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Όπως εξηγεί ο ίδιος σε κάποιες περιοχές έπεσαν βροχές αυτό το εισοαήμερο, οι οποίες ήταν άκρως ευεργετικές για τους παραγωγούς, αφού δεν υποχρεώθηκαν να ποτίσουν παραπάνω, με αποτέλεσμα τις οικονομίες κλίμακος στο συνολικό κόστος. Ο κ. Σιδερόπουλος που έχει εικόνα και από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτιμά πως τα στρέμματα με βαμβάκια φέτος θα έχουν μια μείωση από πέρσι, επειδή υπάρχει κόσμος που φοβήθηκε να σπείρει λόγω της γενικότερης κατάστασης με τον κορονοϊό. Το 2019 δηλώθηκαν σχεδόν 3 εκατ. στρέμματα, για την ακρίβεια 2,97 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το πόσο της ειδικής ενίσχυσης στα επίπεδα των 65 ευρώ το στρέμμα. Όπως λέει ο κ. Σιδερόπουλος, πρέπει να γίνονται έλεγχοι στις δηλωμένες εκτάσεις και η ειδική ενίσχυση να πηγαίνει στους πραγματικούς παραγωγούς. Έτσι, λέει ο ίδιος, θα αυξηθεί και το ποσό της ειδικής ενίσχυσης, πάνω από τα 70 ευρώ το στρέμμα.

Από τις 25 Απριλίου άρχισε η σπορά βάμβακος στο νομό Σερρών, αν και ο μεγαλύτερος όγκος των παραγωγών έσπειρε από την Πρωτομαγιά και έπειτα. Αυτό οφείλεται, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα, στο γεγονός ότι στις Σέρρες έπεσαν πάρα πολλές βροχές το προηγούμενο διάστημα και οι παραγωγοί δυσκολεύονταν να ετοιμάσουν τα χωράφια για τη σπορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι κατάφεραν να προετοιμάσουν χωρίς προβλήματα τα χωράφια τους, έχουν καλά φυτρώματα, όμως όσοι έσπειραν μετά την Πρωτομαγιά, δεν μπορούν τώρα σε πολλές περιπτώσεις να ποτίσουν, γιατί έχει πολύ αέρα. Ο Στέργιος Λίτος, τέλος, εκτιμά ότι φέτος δεν υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον αριθμό των σπαρμένων σε σχέση με πέρσι.

Οι πρόσφατες βροχές δεν δημιούργησαν θέματα, παρά τις πλημμύρες, αφού η γη διψούσε και το νερό απορροφήθηκε άμεσα

Εξαιρετικά καλά πάνε τα φυτρώματα και στο νομό Βοιωτίας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού. Σύμφωνα με τον κ. Τσαγαλά, παραδοσιακά οι σπορές στη Βοιωτία ξεκινούν στις 25 Απριλίου και ολοκληρώνονται στις 10 Μαΐου. Οι περισσότεροι αγρότες έχουν, κατά συνέπεια, ολοκληρώσει τη σπορά, ενώ ελάχιστοι απέμειναν, να το κάνουν τις επόμενες ημέρες. Τα φυτρώματα, μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού πάνε πολύ καλά, ενώ και η βροχή που έπεσε τελευταία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ορισμένα τεμάχια, δεν δημιούργησε προβλήματα, καθότι η γη επειδή διψούσε, απορρόφησε άμεσα το νερό.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα των βαμβακοχώραφων και στο νομό Μαγνησίας. Όπως μάλιστα μας είπε ο γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, κ. Θανάσης Κούντριας, τα φυτρώματα πάνε εξαιρετικά. Οι εκτάσεις, βέβαια, εκτιμά ο ίδιος, σε αυτή την περιοχή είναι μειωμένες φέτος, εξαιτίας, αφενός του φόβου των παραγωγών λόγω της διεθνούς κατάστασης με τον κορονοϊό που επηρεάζει το πρόϊόν, αφετέρου γιατί οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν απογοητευτικές. Έτσι, όπως μας είπε ο κ. Κουντριας, πολλοί προτίμησαν φέτος να βάλουν καλαμπόκι, ηλίανθο, ελαιοκράμβη, ακόμα και ρεβίθια.

«Σε μεγάλο ποσοστό ολοκληρώθηκαν οι σπορές και τα φυτρώματα και νομίζω πήγαν καλά. Αναμένουμε το οικονομικό αποτέλεσμα για το 2020. Η τιμή του εκκοκκισμένου θα εξαρτηθεί από τη μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές, τις ΗΠΑ δηλαδή, τη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση, την Κίνα και τα αποθέματά της, τις σχέσεις των δυο χωρών που ρυθμίζουν την κατάσταση, την ισοτιμία του δολαρίου και ευρώ. Νέος παράγοντας είναι η διαμόρφωση της οικονομίας και του εμπορίου στη μετά κορονοϊού εποχή. Τα τελευταία χρόνια, το χρηματιστήριο δεν λειτουργεί όπως θα πρέπει, με βάση τη ζήτηση και προσφορά. Επίσης αρνητικό σημείο είναι η μειωμένη ζήτηση σε βαμβακόσπορο και η χαμηλή του τιμή. Οι προβλέψεις είναι δύσκολες μέχρι τότε, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά πως θα διαμορφωθεί η παραγωγή, η ζήτηση και το εμπόριο στα αγροτικά προϊόντα, με τον κορονοϊό», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, διευθυντής του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts