laxanika2

Δύο με τρεις μήνες διαρκεί η διαδικασία ώστε να λάβουν τα χρήματα των ενισχύσεων de minimis όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε αυτού του είδους το μέτρο στήριξης,

λόγω των συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με όσα είπε τη Δευτέρα σε συνεταιρισμούς παραγωγής κηπευτικών της Ιεράπετρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Ιεράπετρας της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, «ερωτώμενος ο κ. Βορίδης για τον χρόνο διεκπεραίωσης αυτής της στήριξης, απάντησε ότι είναι θέμα δύο – τριών μηνών, όσο χρειάζεται δηλαδή για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζουμε ότι προς το παρόν έχει εγκριθεί κονδύλι 10 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις de minimis (προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για τους ανθοπαραγωγούς. Ακολουθεί κονδύλι 15 εκατ. ευρώ για τους αλιείς.

Το αίτημα έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. Στους υπόλοιπους τομείς που εξετάζει να δώσει ενισχύσεις de minimis από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Βορίδης, στο πλαίσιο του «πακέτου» των 150 εκατ. ευρώ, δεν έχει γίνει ακόμα αποτίμηση της κατάστασης από το υπουργείο, υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες, ειδικά από το επιτελείο του υπουργού, ενώ κλάδοι όπως η αιγοπροβατοτροφία, η παραγωγή φράουλας και σπαραγγιών βρίσκονται στο τέλος της περιόδου αιχμής κι ακόμη δεν έχει προχωρήσει το αίτημά τους για ενίσχυση.

Μόνο για την αιγοπροβατοτροφία έχει δηλώσει ο κ. Βορίδης ότι θα είναι έτοιμος τις επόμενες μέρες ο «φάκελος» για να υποβληθεί προς έγκριση από την Κομισιόν, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία όπως είπαμε θα διαρκέσει 2-3 μήνες.

Τηλεδιάσκεψη για τα σπαράγγια

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο του διαρκούς και εποικοδομητικού διαλόγου που επιδιώκει με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, τα προϊόντα των οποίων έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανώσεων παραγωγών σπαραγγιού.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκθέσουν στον Υπουργό τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο εξαιτίας της ασυμμετρίας που προκάλεσε η υγειονομική κρίση στο προϊόν, εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα της παραγωγής, της εμπορικής διάθεσης και των εξαγωγών που παρατηρήθηκαν.

Επιπλέον, από τους σπαραγγοπαραγωγούς επισημάνθηκε ότι το σπαράγγι επλήγη επιπροσθέτως εξαιτίας της περιόδου κατά την οποία συγκομίζεται (από Μάρτιο έως Μάιο) αλλά και εξαιτίας του ιδιαίτερου εμπορικού του χαρακτήρα, καθώς το συντριπτικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Ο κ. Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί τα προβλήματα που εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καίρια και ουσιαστικά όπου παρατηρούνται ασυμμετρίες που οφείλονται στην πανδημία της νόσου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος και εκπρόσωποι σπαραγγοπαραγωγών των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, Αλμωπίας Πέλλας, Τυχερού, Νέας Βύσσας, Νέστου και Nespar.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο de minimis στην ντομάτα και σε άλλα κηπευτικά θερμοκηπίου

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ∆ΗΜ.Τ.Ο. Νέας ∆ημοκρατίας Ιεράπετρας έχει ως εξής:

«Μετά από αίτημα των τριών Προέδρων των Αγροτικών Οργανώσεων Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης, πραγματοποιήσαμε συνάντηση και συζητήσαμε τα προβλήματα των αγροτών που έχουν προξενηθεί την τελευταία περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατόπιν τούτου και με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Πλακιωτάκη Ιωάννη, διοργανώθηκε στις 30/04/2020 τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο Υπουργός έλαβε γνώση για τα προβλήματα των αγροτών την τελευταία περίοδο (χαμηλές τιμές, απούλητα προϊόντα, αποζημιώσεις αγροτών κ.λ.π.)

Επίσης στην τηλεδιάσκεψη αυτή συμφωνήθηκε και συνδιοργανώθηκε δεύτερη τηλεδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα ∆ευτέρα 04/05/2020 παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Πλακιωτάκη Ιωάννη, των τριών Προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας, τριών μελών της∆ΗΜ.Τ.Ο. Νέας ∆ημοκρατίας Ιεράπετρας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Μάκη Βορίδη.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή ο κος Μάκης Βορίδης, άκουσε με προσοχή και για πολλή ώρα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και συνεχάρη τους προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων για την οργάνωση τους. Επίσης ο Υπουργός κατάλαβε, δέχτηκε και συμφώνησε για τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας στα πρώϊμα κηπευτικά, προπάντων όσον αφορά την ντομάτα και το αγγούρι αλλά και την μελιτζάνα και την πιπεριά.

Αποτέλεσμα αυτής της τηλεδιάσκεψης ήταν ο κος Μάκης Βορίδης να υποσχεθεί οικονομική στήριξη στον αγροτικό κόσμο των πρώϊμων κηπευτικών Ιεράπετρας από τον Κρατικό Μηχανισμό, στήριξη ο οποία προέρχεται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Ερωτώμενος ο κος Βορίδης για τον χρόνο διεκπεραίωσης αυτής της στήριξης, απάντησε ότι είναι θέμα δύο – τριών μηνών, όσο χρειάζεται δηλαδή για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts