xartonomismata_1

Ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (12/4/2023), η πληρωμή των Συνδεδεμένων ενισχύσεων για την βιομηχανική ντομάτα, τα βρώσιμα όσπρια, τους καρπούς με κέλυφος και τα μήλα.

 

Ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (12/4/2023), η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την βιομηχανική ντομάτα, τα βρώσιμα όσπρια, τους καρπούς με κέλυφος και τα μήλα.

Σε αναμονή βρίσκονται οι παραγωγοί για την σταφίδα και τα πορτοκάλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Μεγάλη Τρίτη, καταβλήθηκαν για την συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι 10.389.916 ευρώ σε 29.777 δικαιούχους, για τα σανοδοτικά ψυχανθή 21.610.418 ευρώ σε 59.816 δικαιούχους και για κτηνοτροφικά ψυχανθή 4.778.450 ευρώ σε 19.145 δικαιούχους.

Στο μεταξύ έχουμε ακόμη μια πληρωμή, μέσω de minimis, συνολικά ποσό 9 εκατ. ευρώ για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας.

Σύσκεψη με Πρωθυπουργό για να γίνουν πληρωμές
Πάντως για να γίνουν οι πληρωμές έπρεπε να προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός μετά την σύσκεψη:
«Σήμερα νομίζω ότι είναι μία καλή μέρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, καθώς ξεκινά η καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων για τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάστηκαν μαζί με τον ΕΛΓΑ και μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τελικά κάθε διαθέσιμο πόρο. Έτσι, μέχρι τις 10 Μαΐου, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα θα λάβουν αθροιστικά 155 εκατομμύρια.

Αμέσως θα εισπράξουν τα 80 εκατομμύρια όσοι είχαν ζημιές το 2022. Επιπλέον 8,3 εκατομμύρια θα λάβουν παραγωγοί οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές σε Λέσβο, σε Ρέθυμνο και σε Φωκίδα. Θα αποζημιωθούν, επίσης, όσοι είχαν καταστροφές από φωτιές τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά δεν εντοπίστηκαν από τα δορυφορικά συστήματα. Ενώ, αρχές Μαΐου, θα εξοφληθούν και όλες οι υποχρεώσεις που έχουν απομείνει για τον παγετό του 2021, περί τα 7 εκατομμύρια.

Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, αν τα λέω καλά κ. Υπουργέ, θα ενισχυθούν επίσης με 28 εκατομμύρια, καλλιέργειες σε βερίκοκα, σε ροδάκινα, σε συμπύρηνα, σε νεκταρίνια. Είναι παραγωγή κυρίως της Βόρειας Ελλάδος, σε Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα, Φλώρινα, Πιερία, Κοζάνη και Κιλκίς. Για να ακολουθήσουν Καβάλα, Σέρρες, Χαλκιδική, Καστοριά, Μαραθώνας και άλλες περιοχές.

Τότε θα καταβληθεί και στους νησιώτες μας το μεταφορικό ισοδύναμο, μιλάμε για ακόμα 50 εκατομμύρια. Και σήμερα, τέλος, θα καταβληθούν τα πρώτα 25 εκατομμύρια σε αγρότες που είχαν απώλειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι κάτι το οποίο διεκδικήσαμε και πετύχαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πάρουμε την έγκρισή τους. Και αρχικά θα δουν στους λογαριασμούς τους χρήματα όσοι καλλιεργούν μήλα και κάστανα.

Σε δεύτερη φάση θα καλυφθούν με 28 εκατομμύρια, αφού λάβουμε τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτοί που έχουν μελίσσια, καπνά, Κορινθιακή σταφίδα, αχλάδια και κρόκο. Ολοκληρώνεται, έτσι, μια μεγάλη προσπάθεια όχι μόνο με τις γενικές φοροελαφρύνσεις από τις οποίες προφανώς είχαν όφελος και οι αγρότες, ούτε με τα μέτρα ειδικής στήριξης όπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts