Απανωτές αυξήσεις από τα εργοστάσια, μέχρι και μπόνους για το πετρέλαιο σε παραγωγούς.

 

Σε μήλον της έριδος τείνει να εξελιχθεί και μάλιστα από πολύ νωρίς η επερχόμενη παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας, που φέτος μόνο στην Λάρισα, θα καλλιεργηθεί σε τουλάχιστον 20% λιγότερες εκτάσεις, απ’ ό,τι πέρσι.

Η προετοιμασία για τις φυτεύσεις των παραγωγών προχωρά στην Λάρισα, όπου δραστηροποιείται ο συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ. Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον διευθυντή της οργάνωσης, κ. Αστέριο Σαπουνά, ενόψει των φυτεύσεων. Όπως μας είπε ο κ. Σαπουνάς, το προϊόν θα είναι περιζήτητο και με αρκετά ανεβασμένες τιμές, λόγω του ανταγωνισμού.

Όμως, το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν στα κόστη των εισροών (ρεύμα, νερά κ.λπ.), υπάρχει σκεπτικισμός. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, πέρσι, μια μέση τιμή παραγωγού, έκλεισε στα 88 ευρώ ο τόνος. Φέτος, εκτιμά ο ίδιος, θα ξεπεράσει άνετα τα 100 ευρώ, με τον ανταγωνισμό να αυξάνει την περίοδο της συγκομιδής, δεδομένου πως είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί η ζήτηση από τη μεταποίηση.

Ενδεικτικό είναι πως στους ντοματοπαραγωγούς της Λάρισας, έχουν δοθεί ήδη δυο αυξήσεις από τις εταιρείες στην αρχικά ανακοινωθείσα τιμή, ενώ συγκεκριμένο εργοστάσιο πρόσφερε και επιπλέον μπόνους σε περίπτωση προ-πώλήσης της παραγωγής, για το 50% αυτής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας: «ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με ντομάτα στην περιοχή μας κι αυτό λόγω του ότι οι παραγωγοί είναι κουμπωμένοι με τα τσουχτερά κόστη. Πιο σαφή εικόνα για τις εκτάσεις, θα έχουμε στα τέλη Μάη με αρχές Απρίλη.  μέση τιμή παραγωγού στα 94 λεπτά το κιλό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts