λιπάσματα, λίπανσης

Ολοκληρώθηκε προχθές, Πέμπτη 28 Μαΐου, σε β΄ ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και πλέον οδεύει για συζήτηση και ψήφιση στην ολομελεια.

Υπέρ της αρχής τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Ομόφωνα, πάντως, οι βουλευτές δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε όσους εργάζονται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

«Το πάρτι με τις παράνομες ελληνοποιήσεις από τα γνωστά κυκλώματα, τελειώνει με αυτό το νομοσχέδιο. Από σήμερα, είναι η αρχή του τέλους της ανομίας, της παραπλάνησης και της αισχροκέρδειας σε βάρος των ελληνικών προϊόντων, της οικονομίας και της δημόσιας υγείας. Με τη μάχη κατά των ελληνοποιήσεων μπαίνει πλέον νέα κανονικότητα στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως είπε η κ. Αραμπατζή, «προφανώς και δεν λύνεται συνολικά το πρόβλημα, όμως οι αυστηροί έλεγχοι και οι αυστηρότατες ποινές θα είναι αποτρεπτικές».

«Η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία επιστεγάζει τη βούληση της κυβέρνησης για πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων κατά τρόπο αμείλικτο, με αποτελεσματικούς ελέγχους, αυστηρότατες ποινές και μεγάλα πρόστιμα», επεσήμανε η κ. Αραμπατζή και συμπλήρωσε: «Το νομοσχέδιο εκφράζει τη συνέπεια λόγων και έργων και τη πιστή τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του», κατέληξε η κ. Αραμπατζή.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ο εισηγητής του κόμματος, Βασίλης Κόκκαλης, όσο και οι βουλευτές Βαγγέλης Αποστόλου, Σταύρος Αραχωβίτης και Νεκτάριος Σαντορινιός, έκαναν λόγο για «νομοσχέδιο συρραφή».

Όπως υποστήριξαν, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν λύνει ούτε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, ούτε βοηθά ουσιαστικά στην ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενή τομέα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Για την ανάγκη ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού στον αγροτικό τομέα, μίλησαν τόσο ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, όσο και της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «το νομοσχέδιο ούτε τομές φέρνει ούτε λύνει τα προβλήματα, κυρίως των μικρομεσαίων αγροτών».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη νομοθετική της πρωτοβουλία «ανοίγει όλα τα θέματα χωρίς όμως να δίνει ουσιαστικές λύσεις».

Βουλευτές τόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση αναφέρθηκαν στη διάταξη για την βιομηχανική κάνναβη, επισημαίνοντας ότι μπορεί να βρεθεί μια πιο ισορροπημένη λύση που θα βοηθά και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να επανεξετάσει τη διάταξη για την βιομηχανική κάνναβη και τα ανεκτά όρια, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να ζητήσει την άποψη των γεωτεχνικών ώστε να δοθεί μια σωστή και ολοκληρωμένη λύση.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, σημειώνοντας ότι, «πιθανόν να μπορούσε να υπάρξει μια λύση που θα εισηγηθεί ένας επίσημος φορέας και θα καλύπτει και τον Έλληνα παραγωγό».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts