χρήματα, ευρώ, χαρτονομίσματα, money, βοηθήματος

Με ξεκαθαρίσµατα εφ όλης της ύλης, τόσο όσον αφορά την ενιαία ενίσχυση όσο και την εξόφληση των προγραµµάτων της περασµένης χρονιάς, µε βασικότερο όλων τα Βιολογικά, καλούνται να καταπιαστούν µέσα στον µήνα οι διοικητικοί της ∆οµοκού.

Στις προτεραιότητες η όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή της προκαταβολής του τσεκ, αλλά και οι ειδικές ενισχύσεις, που έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναµένονται, σαν αντιστάθμισμα των επιπτώσεων από την πανδηµία.

Στην αναµονή ακόµα το περιβόητο πακέτο προς τους αιγοπροβατοτρόφους, µε τον υπουργό Μάκη Βορίδη στη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή να καταφεύγει σε προσθαφαιρέσεις οι οποίες δηµιουργούν µεν εντυπώσεις κινητικότητας γύρω από το όλο θέµα δεν διευκολύνουν ωστόσο την αποκατάσταση της οµαλότητας στην αγροτική παραγωγή.

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να επανέρχεται γύρω από το ισπανικό σχέδιο ενίσχυσης των αµνοεριφίων, µετά την κατακραυγή που προκάλεσε από τη µεγάλη µερίδα των παραδοσιακών κτηνοτρόφων η επιλογή να δοθούν 4 ευρώ για τα επιλέξιµα (5,8 εκατ. ζώα) θηλυκά αιγοπρόβατα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρεται να εξετάζει µια «προσαρµογή» της ισπανικής λύσης στα ελληνικά δεδοµένα, που σηµαίνει ότι θα µπορούσαν να ενισχυθούν αµνοερίφια 3 µηνών µε 20 ευρώ το ζώο. Στην περίπτωση των Ισπανών η ενίσχυση ήταν για αµνοερίφια µικρότερα των 4 µηνών και η ενίσχυση έφτανε τα 30 ευρώ το ζώο. Επίσης στην Ισπανία µπορούσαν να επιδοτηθούν µέχρι 70 αρνιά και κατσίκια και η ενίσχυση να φθάνει µέχρι 2.100 ευρώ για κάθε παραγωγό. Πάντως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο µε τον οποίο έχει χειρισθεί µέχρι σήµερα το θέµα η κυβέρνηση.

Να σηµειωθεί ότι σειρά στις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, σύµφωνα µε τη Βάθη, παίρνουν και οι ανθοπαραγωγοί µε 10 εκατ. ευρώ, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις έως 20 Ιουνίου, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών µε 14 εκατ. ευρώ, αλλά και οι καλλιεργητές σπαραγγιών και φράουλας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts