Όλο και περισσότεροι παραγωγοί αρχίζουν να «πιέζουν» το ΥπΑΑΤ γιατί έµειναν εκτός ενισχύσεων λόγω πανδημίας, παρότι, όπως υποστηρίζουν, η οικονοµική ζηµιά που υπέστησαν ήταν μεγάλη και είχε επιπτώσεις στο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί έκτακτες ενισχύσεις λόγω κορονοϊού στους παραγωγούς όψιμων καρπουζιών, βρώσιμης ελιάς (μέσα θα είναι και οι κομμένοι της Καλαμών), αλλά και σε χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους και θερμοκηπιακές καλλιέργειες (ήδη κατατέθηκε φάκελος από Τριφυλλία και ακολουθούν άλλες περιοχές).

Από την πλευρά του ο υπουργός, Μ. Βορίδης, μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι μελετά τη διακύμανση των τιμών για τα μανταρίνια Κλημεντίνες, για τα οποία μεγάλες ποσότητες από όλες τις παραγωγικές περιοχές έμειναν απούλητα στα δέντρα.

Την ίδια στιγµή, την ένταξη των δενδροκαλλιεργειών (µηλοειδή και πυρηνόκαρπα) στις πληγείσες εκµεταλλεύσεις του covid 19, βάσει δήλωσης ΟΣ∆Ε, προκειµένου να αντισταθµιστούν κατά το δυνατό οι απώλειες εισοδήµατος ζητούν πολλές περιοχές της χώρας. ενώ στην τελική ευθεία είναι και το de minimis για ροδάκινα – νεκταρίνια.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, «όσον αφορά την πληρωμή των ενισχύσεων de minimis θα πληρωθεί όπως μας έχουν υποσχεθεί το 2022. Οι συνεταιρισμοί και οργανώσεις αγροτών έχουν στείλει στον ΕΛΓΑ τις ποικιλίες που πρέπει να αποζημιωθούν. Τα ποσά είναι συγκεκριμένα θα πρέπει να αποζημιωθούν όσοι έπαθαν πραγματική ζημιά, σε αντίθετη περίπτωση η ενίσχυση θα καταντήσει ένα φιλοδώρημα. Όσον αφορά τις ενισχύσεις λόγω κορονοιού, αν δούμε τις τιμές στα τιμολόγια μπορεί να μην φαίνεται ότι δικαιούται ο κλάδος. Όμως έχουμε μείωση εισοδήματος λόγω της «μαύρης εργασίας» γιατί οι ροδακινοπαραγωγοί χωρίς δική τους ευθύνη πλήρωσαν τους εργάτες για τη συγκομιδή αλλά δεν δικαιολογούν τα έξοδα αυτά επειδή δεν εφαρμόστηκαν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις (δεν εκδόθηκε ΑΦΜ λόγω ΑΑΔΕ κ.α.). Αποτέλεσμα να φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν και το φετινό εισόδημα των παραγωγών να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι».

Δραµατική συρρίκνωση των εισοδηµάτων τους καταγράφουν και οι αµπελουργοί, που διεκδικούν την προκήρυξη µέτρου αντίστοιχου µε αυτό που επιδοτήθηκε η ελαιοκαλλιέργεια και για τον δικό τους κλάδο. Από το ΥπΑΑΤ διαρρέουν ότι θα ισχύσει και για το επόμενο έτος (2021) το πρόγραμμα πράσινης συγκομιδής. Η μεγάλη πλειοψηφία των αμπελοπαραγωγών όμως δεν εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο μέτρο. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines,«η απορρόφηση κονδυλίων για τον πράσινο τρυγό ήταν χαμηλή και δεν αφορούσε «ακριβές» ποικιλίες (ΠΟΠ κ.α.). Το μέτρο της απόσταξης κρίσης βοήθησε κάπως την αγορά με την απορρόφηση κάποιων ποσοτήτων οίνου. Χρειάζεται μια ενίσχυση στους αμπελουργούς (ανάλογα στρεμμάτων ή ποικιλιών) για την στήριξη του εισοδήματός τους γιατί οι τιμές σε όλη την Ελλάδα μειώθηκαν. Το «αγκάθι» που θα βρουν συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία το 2022 είναι οι μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων οίνου που δημιουργούνται. Πρέπει να βρει το ΥπΑΑΤ ένα μέτρο αντιμετώπισης της αποθεματοποίησης όπως υπήρχε στο παρελθόν».

Μεγάλη μείωση της τιμής παραγωγού έχουμε στα κελυφωτά φιστίκια. Το κλείσιμο της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης έχει μειώσει σε μεγάλο βθμό τη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, αφού γίνονται προσφορές από εμπόρους ακόμα και στα 4,5 – 5 ευρώ το κιλό για ανοιχτό προϊόν. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης «οι συνεταιρισμοί της Φθιώτιδας (η κυριότερη περιοχή παραγωγής φιστικού της χώρας) έχουν στείλει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ για ενίσχυση των παραγωγών λόγω της άσχημης κατάστασης στην αγορά φιστικιού».

Στο μεταξύ όλο και περισσότερες οργανώσεις κτηνοτρόφων ζητούν την προκήρυξη συμπληρωματικού μέτρου ενίσχυσης για όσους αιγοπροβατοτρόφους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο μέτρο του 4ευρου, επειδή δεν είχαν παραδόσει γάλα. Μπορεί το 2020 να είχαμε μια αύξηση στην τιμή παραγωγού στο γάλα αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση στις ζωοτροφές που έχει μειώσει το εισόδημά τους. Αντίστοιχο πρόβλημα με τις ζωοτρόφές έχουν και οι αγελαδοτρόφοι. Όπως αναφέρουν η μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα εδώ και 6 μήνες περίπου είναι τα 40 λεπτά το κιλό (42 λεπτά δίνουν στη βόρεια Ελλάδα 38 λεπτά στη νότια).

Πυκνώνουν οι φωνές που ζητάνε να υπάρξει στήριξη στους βαμβακοκαλλιεργητές οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας της πτώσης των τιμών. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών του δήμου Αλεξάνδρειας και ο συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ, ζητούν ενίσχυσης των παραγωγών. Mε επιστολή του ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, ζητά από τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, να λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν του την ανάγκη ενίσχυσης της καλλιέργειας βάμβακος. Αίτημα στο ΥπΑΑΤ για ενίσχυση λόγω Covid έχει καταθέσει και η Διεπαγγελματική.

Αποζημιώθηκαν για την πρώτη καραντίνα αλλά ζητούν εκ νέου και για τη δεύτερη ενισχύσεις λόγω Covid οι ανθοπαραγωγοί. Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, ανθοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (ΑΑΣΑ), «μόλις την Τετάρτη (16/12) άνοιξε η αγορά των λαϊκών αγορών για την πώληση ανθέων. Τα ανθοπωλεία παραμένουν κλειστά. Υπάρχει μεγάλη ζημιά στον κλάδο. Το άνθος είναι ένας προϊόν νωπό που δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Τα χωράφια εχουν έξοδα και πληρώνουμε τα εργατικά ενώ την ίδια στιγμή η αγορά είναι κλειστή για τα προϊόντα μας και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts